Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A szifiliszes pápa esete

2018. augusztus 02. - Csősz Roland

papa.jpgA mai vallások sok változáson estek át és mindnek volt olyan korszaka, amire nem szívesen emlékeznek vissza a vezetőik. A római katolikusok számára egy olyan pápához fűződnek sötét emlékek, aki pápasága alatt bár (a megválasztásának körülményeit leszámítva) minden egyházi törvényt betartott és fontos politikai érdemei születtek a világbéke oltárán, világi felfogásával és vágyaival mégis ártott egyházának és máig negatív figuraként él a legtöbb ember fejében. Íme a VI. Sándor, eredeti nevén Rodrigo Borgia portréja a nemi betegségéig és azon túl.

Gyakori tévhit, hogy minden Borgia itáliai. Ugyebár a reneszánsz idején nem létezett a modern értelemben vett Olaszország, de cikkünk főszereplője még ezen a területen is kívül, a mai spanyol földön egykor Valenciai Királyságként ismert uradalom egy kis településén született, az 1431-es újév első napján. Se gazdagok, se itáliaiak nem voltak, de Rodrigo egy rokona mégis előbb bíborosi, majd aztán pápai rangra emelkedett, s a családja gyors felemelkedéséből fakadó előnyöknek Rodrigo sem tudott ellenállni, így nézetei ellenére is csatlakozott az egyházhoz. A rokoni szálaknak megfelelően nem kellett sokat várnia, míg bíborossá fogadta unokatestvére, III. Kallixtus pápa. Már tizenkét éve az Egyházi államban dolgozott – többek közt sikeres kincstárnokként –, mire pappá avatták 1468-ban. Pozíciójában ravaszul mozogva hatalmas vagyonra tett szert, hirtelen gazdagodása miatt pedig nem egy bíráló támadta. A hatalmát így a pénzen túl ezer más rang megszerzésével biztosította – például a mi Hunyadi Mátyás királyunk ajándékával, aki a péterváradi apát címet adta neki.

Nem titkolt jómódban élt, villáját például nevetségesen fényűző palotává varázsolta, ami egyszerre lehetett volna egy bordélyház és egy művészeti kiállítás tere. A szerencsejátéknak és női kegyeknek ellenállni nem tudó bíborosnak legalább nyolc gyereke született, a tivornyák során pedig igazán nem túl meglepő módon a kor egyik legveszélyesebb betegségével, a szifilisszel is megfertőződött.

Pápává azért választották meg mégis, mert már több évtizede igazgatta igen sikeresen a kancelláriát, s fokozatos hatalomra jutása során politikusi vénájáról is tanúbizonyságot tett, ez pedig elegendő volt, hogy elhessegesse a személyével kapcsolatos félelmeket. Egyébként pedig a másik két jelölt is volt olyan „romlott”, mint Rodrigo, 1492-től VI. Sándor pápa.

borgia.jpgIntézkedései közé sorolják a Pápai állam megerősítését és a bűnözés szigorú megtorlását, majd felszámolását. Folytonos harcot vívott az Orsini családdal és e támadások közvetett módon, de több szálon is vezettek ahhoz, hogy VI. Sándor kiadja azt a bullát, ami aztán alapjául szolgált a tordesillasi szerződésnek, ezzel felosztva az Újvilágot a spanyolok és portugálok közt.

Mindeközben viszont folytatta fényűző életét és családját is a lehető legmagasabb rangokba emelte, így a nagyhatalmú családok mellett eddigi ellenlábasait az előreformátorok hada is erősítette – Lutherhez hasonló módon követelve többek közt az egyházi vezetők szerény életvitelét. Nem mintha VI. Sándor elődei vagy utódai ne követtek volna el hasonló bűnöket, mégis VI. Sándorra szokás leginkább emlékezni – többek közt valószínűleg nagy befolyású gyermekei kapcsán is. Pedig az utána következő pápa sem volt épp szentéletű, kedvenc prostituáltjainak rendszeres látogatása folytán II. Gyula szintúgy szifiliszben szenvedett – olyannyira, hogy 1508-ban (mindössze 5 évvel a megválasztása után) a híveknek már egyszerűen nem volt gusztusa megcsókolni fekélyes lábát.

Mint azt a történelem bizonyította, a szabados elvű pápák kora is véget ér egyszer, s az eltelt évszázadok óta jóval szigorúbban tartják magukat a regulákhoz Szent Péter utódai – nemi betegségről legalábbis jó pár éve nem hallottunk már pápai körökből. VI. Sándor sem végül a szifiliszbe, hanem a maláriába halt bele – pont abba, ami a fiatal Munkácsy életét mentette meg.

Ma már nem halálos a szifilisz, csak időben orvoshoz kell fordulni. A szexuális úton terjedő fertőzések viszont gyakran tünetmentesek maradnak, így a legjobb védekezés az óvszer és a rendszeres STD szűrés.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr214156837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czerka 2018.08.03. 12:52:05

A keresztények és a katolikusok (akik nem keresztények, hanem pápahívők) ma is sokat tesznek a nemi betegségek tejedéséért és a harmadik világ túlnépesédéséért. Tiltják a gumióvszer használatát, a fogamzásgátló tablettákat és az abortuszt is.

gigabursch 2018.08.03. 13:13:53

Tetszik az utolsó bekezdés felvezetése. Értsd, érdekes volt az írás.
Köszi.

spinat 2018.08.03. 13:23:51

ez a szifilises dolog érdekes, mert valószínüleg Kolumbusz hozta be Amerikából, valószínüleg 1493ban jelent meg Barcelonában. Különös, hogy a fenti pápáról szóló Wiki oldal semmit nem ír a szifiliszröl, de még II. Gyulával kapcsolatban sem.

Alick 2018.08.03. 13:37:04

Az egyház intézmény romlottsága nem VI. Sándor pápával kezdődött, hanem Konstantin császár - a hatalom kísértése - óta napirenden van.

registerz 2018.08.03. 13:50:12

@czerka: A szifilisz ellen szart se ér a gumi, csak egy sima smárolással is elkapod.

CarolusMartellus 2018.08.03. 13:51:49

A katolikusok keresztények, mivel hisznek Istenben, aki Atya,Fiú, Szentlélek. Egyébként semmi sem fekete-fehér, pl. VI. Sándor volt az, aki a spanyolok által elűzött zsidókat befogadta.

Gida legelői kecskepásztor 2018.08.03. 15:39:50

@CarolusMartellus: Akkor a letelepedési kötvény nem mai találmány :)

Weißkopf 2018.08.03. 21:37:32

Talán Stendhal írta VI. Sándorról, hogy a sátán tökéletes megtestesítője volt a pápai trónon. A Borgia pedig olaszos változata a spanyol Borja (ejtve kb. borha) névnek. (Amit a XVI. században valószínűleg Borxa alakban írtak és borsa ejtéssel olvastak.)

Valerij Kubaszov 2018.08.04. 11:59:00

Tisztelt Csősz Roland Úr!
Az Ön cikke valóban érdekes, és tényleg élvezettel olvastam.
Ugyanakkor, ez az életpálya bármelyik kommunista-zsidó, zsidó-kommunista, szocialista, liberális politikus bemutatására alkalmas lehet, évszámok és nevek megváltoztatása mellett.

Valerij Kubaszov 2018.08.04. 12:01:36

Ja, és legalább nem volt buziráns.