A szifiliszes pápa esete

papa.jpgA mai vallások sok változáson estek át és mindnek volt olyan korszaka, amire nem szívesen emlékeznek vissza a vezetőik. A római katolikusok számára egy olyan pápához fűződnek sötét emlékek, aki pápasága alatt bár (a megválasztásának körülményeit leszámítva) minden egyházi törvényt betartott és fontos politikai érdemei születtek a világbéke oltárán, világi felfogásával és vágyaival mégis ártott egyházának és máig negatív figuraként él a legtöbb ember fejében. Íme a VI. Sándor, eredeti nevén Rodrigo Borgia portréja a nemi betegségéig és azon túl.

Gyakori tévhit, hogy minden Borgia itáliai. Ugyebár a reneszánsz idején nem létezett a modern értelemben vett Olaszország, de cikkünk főszereplője még ezen a területen is kívül, a mai spanyol földön egykor Valenciai Királyságként ismert uradalom egy kis településén született, az 1431-es újév első napján. Se gazdagok, se itáliaiak nem voltak, de Rodrigo egy rokona mégis előbb bíborosi, majd aztán pápai rangra emelkedett, s a családja gyors felemelkedéséből fakadó előnyöknek Rodrigo sem tudott ellenállni, így nézetei ellenére is csatlakozott az egyházhoz. A rokoni szálaknak megfelelően nem kellett sokat várnia, míg bíborossá fogadta unokatestvére, III. Kallixtus pápa. Már tizenkét éve az Egyházi államban dolgozott – többek közt sikeres kincstárnokként –, mire pappá avatták 1468-ban. Pozíciójában ravaszul mozogva hatalmas vagyonra tett szert, hirtelen gazdagodása miatt pedig nem egy bíráló támadta. A hatalmát így a pénzen túl ezer más rang megszerzésével biztosította – például a mi Hunyadi Mátyás királyunk ajándékával, aki a péterváradi apát címet adta neki.

Nem titkolt jómódban élt, villáját például nevetségesen fényűző palotává varázsolta, ami egyszerre lehetett volna egy bordélyház és egy művészeti kiállítás tere. A szerencsejátéknak és női kegyeknek ellenállni nem tudó bíborosnak legalább nyolc gyereke született, a tivornyák során pedig igazán nem túl meglepő módon a kor egyik legveszélyesebb betegségével, a szifilisszel is megfertőződött.

Pápává azért választották meg mégis, mert már több évtizede igazgatta igen sikeresen a kancelláriát, s fokozatos hatalomra jutása során politikusi vénájáról is tanúbizonyságot tett, ez pedig elegendő volt, hogy elhessegesse a személyével kapcsolatos félelmeket. Egyébként pedig a másik két jelölt is volt olyan „romlott”, mint Rodrigo, 1492-től VI. Sándor pápa.

papa2.jpgIntézkedései közé sorolják a Pápai állam megerősítését és a bűnözés szigorú megtorlását, majd felszámolását. Folytonos harcot vívott az Orsini családdal és e támadások közvetett módon, de több szálon is vezettek ahhoz, hogy VI. Sándor kiadja azt a bullát, ami aztán alapjául szolgált a tordesillasi szerződésnek, ezzel felosztva az Újvilágot a spanyolok és portugálok közt.

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

Mindeközben viszont folytatta fényűző életét és családját is a lehető legmagasabb rangokba emelte, így a nagyhatalmú családok mellett eddigi ellenlábasait az előreformátorok hada is erősítette – Lutherhez hasonló módon követelve többek közt az egyházi vezetők szerény életvitelét. Nem mintha VI. Sándor elődei vagy utódai ne követtek volna el hasonló bűnöket, mégis VI. Sándorra szokás leginkább emlékezni – többek közt valószínűleg nagy befolyású gyermekei kapcsán is. Pedig az utána következő pápa sem volt épp szentéletű, kedvenc prostituáltjainak rendszeres látogatása folytán II. Gyula szintúgy szifiliszben szenvedett – olyannyira, hogy 1508-ban (mindössze 5 évvel a megválasztása után) a híveknek már egyszerűen nem volt gusztusa megcsókolni fekélyes lábát.

Mint azt a történelem bizonyította, a szabados elvű pápák kora is véget ér egyszer, s az eltelt évszázadok óta jóval szigorúbban tartják magukat a regulákhoz Szent Péter utódai – nemi betegségről legalábbis jó pár éve nem hallottunk már pápai körökből. VI. Sándor sem végül a szifiliszbe, hanem a maláriába halt bele – pont abba, ami a fiatal Munkácsy életét mentette meg.

Ma már nem halálos a szifilisz, csak időben orvoshoz kell fordulni. A szexuális úton terjedő fertőzések viszont gyakran tünetmentesek maradnak, így a legjobb védekezés az óvszer és a rendszeres STD szűrés.

Szerző: Csősz Roland