Lehet-e káros az óvszer használata?

ovszer1.jpgBár már egyszer kizártunk ennek lehetőségét, nem olyan rég még komoly kérdés volt, hogy mégiscsak akad-e olyan szituáció, ahol az óvszer inkább árt, mint használ? Ráadásul pont a vele járó előnyök, különösképp az általa nyújtott védelem miatt? Természetesen egy börtönről van szó.

Érdekes vizsgálatra bukkantunk a minap. Az Új-Dél-Wales-i ausztrál börtönökben (jelenleg 27 is van csak ezen a tájegységen) 1996-ban kezdtek óvszert és dental dam-eket osztani, de az intézkedés miatt a raboktól a politikusokig szinte mindenki felháborodott. Azt várták ugyanis, hogy ha már a fogvatartottaknak a szexuális úton terjedő fertőzésektől sem kell tartaniuk, végképp elszabadul majd a pokol, már ami a nemi erőszakot illeti, plusz esetleg csempészésre vagy akár fegyverként tudják majd használni azokat. Mindezek mellett feltevésük szerint még emberi jogi szempontból is problémás lehet egy ilyen osztás, hisz’ a program miatt esetleg azt feltételezhetik a kívülállók, hogy minden börtönlakó meleg – ráerősítve arra az akkor igen elterjedt sztereotípiára, hogy csak melegek kapnak el nemi betegségeket.

Pedig a HIV elleni fellépés egyik fontos lépése volt a WHO részéről, hogy kezdeményezte az óvszerosztást a börtönökben, nem is sikertelenül: 1991-re 52 vizsgáltból 23-ban már kaptak kondomot a fogvatartottak. Ennek ellenére 2006-ig sok ország és nem mellesleg a legtöbb ausztrál állam is tiltakozott a hasonló intézkedések ellen – annak ellenére, hogy bizonyítottan magasabb a HIV kockázat a börtönökben a normál populációhoz képest. Hogy ilyen sokáig tartották magukat ezek a feltételezések, egyetlen okra vezethető vissza: senki sem bizonyította az ellenkezőjét.

Talán ma is ágálnának még ellene, ha rögtön a bevezetése után, vagyis 1996-ban nem kezdtek volna kutatók az ezzel kapcsolatos tendenciák monitorozásába. Az eredmények azt mutatják, hogy 1996 és 2005 között mindössze háromszor használtak óvszert a feljegyzett szexuális bántalmazások közül – hogy ez jó vagy rossz, azt ennyiből nehéz lenne eldönteni, de ha nőtt is az erőszak száma, biztosan nem a kondomosztás miatt. Ellenőrizték viszont a vizsgálatba bevont fogvatartottak mintáit is, és ezek alapján sem terjedt jelentősebb mértékben az STD, mint előtte.

stopstd-blog-banner3_1680261965.png

Ahhoz képest, hogy 1993-ban még csak három börtönben vezették be próba szintjén, a program három évvel későbbi kiterjesztése után, 2005-ig mintegy 30000 kondomot és dental damet osztottak szét (előbbit a férfi, utóbbit a női börtönökben) zipzáras tasakokban, mellékelve egy rövid használati utasítást és persze síkosítót.

Nem véletlenül beszélünk mi sem az óvszerhasználat fontosságáról – jelenleg ez az egyetlen módszer, hogy elkerüld a nemi betegségeket, hiszen a legtöbb ember nem is tud saját fertőzöttségéről. Hogy honnan tudhatod, neked van-e tünetmentes betegséged? Itt már összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Szerző: Csősz Roland