Mire jó a „nyalókendő”?

nyalo1.jpgA nyalókendő pontosan arra való, amire a neve is utal: a szád elé teszel egy szilikon lapot, és azon át izgatod nyelvvel női partnered. A kérdés nem is ez, hanem hogy miért használná bárki is? Meg egyébként nincs erre valami jobb név?

De van! Dental damként jóval elterjedtebb, de Magyarországon még így is alig hallani róla. Egyébként nem csak szilikon lapként nyalókendő a nyalókendő, még csak nem is az anyaga a lényeg. Olyannyira nem, hogy otthon is elő lehet állítani egy óvszer, egy olló meg egy kis kreativitás bevetésével. A pontos útmutatót az ilyesmihez már leírtuk honlapunkon, de a bolti változat se különbözik sokban, azok is szilikonból vagy latexből készülnek.

1.pngNa, de mire jó mindez? Ahogy az óvszer sem kizárólag a fogamzásgátlásra, hanem a szexuális úton terjedő fertőzések elleni védekezésre is alkalmas, úgy a dental dam használatával is elkerülhetünk egy-két igen kellemetlen betegséget. Merthogy súlyos tévhit, hogy csak nemi szervről nemi szervre terjednének ezek a fertőzések, sőt! Azon túl, hogy análisan és orálisan is átadhatók, még akad köztük olyan is, ami ellen már az óvszer sem véd. Ilyen például a HPV okozta nemi szervi szemölcs, ami a nemi szervek köré tud nőni és azokhoz érve ugyanúgy megfertőződhetünk.

Szóval abban az esetben, ha HPV-hez hasonló, ráadásul gyógyíthatatlan beteg partnerrel szeretnénk együtt lenni, érdemes komolyan fontolóra venni azt a néhány perc extra időt, hogy legyártsunk magunknak vagy épp a drogériába leszaladva vásároljunk egy adag dental dam-et.

nyalo2.jpgEgyébként a HPV ellen van egy másik védekezési mód is: a védőoltás. Rengeteg misztikum övezi, egyesek szerint akár autizmust is okozhat. Ezeket persze ezerszer cáfolták már, de sajnos sem ez nem terjedt még el eléggé, sem az a hír, hogy a legújabb, kilenc komponensű változata már konkrét segítséget nyújt – nem csak a méhnyakrák, de – több rákos megbetegedés megelőzésében. Ezt már csak azért is tesszük hozzá, mert a HPV-t övező másik gyakori tévhit, hogy az csak nőket érint és hogy oltást is kizárólag nekik kell beadni. Azok kedvéért, akik szintén így tudták, hadd tisztázzuk: a férfiak nem csak hordozhatják, de tüneteket is produkálhatnak, számukra pedig ugyanúgy gyógyíthatatlan marad a fertőzés. A megelőzésben pedig egyelőre csak az itt felsoroltak segíthetnek.

Ha szeretnél kicsit többet tudni a HPV-ről, ne tartsd magadban! Honlapunkon már összeszedtük a legfontosabb infókat, de ha további kérdéseid volnának, írd meg őket kommentben vagy kérdezd orvosunkat.