Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az örök beteg festőzseni: Munkácsy élete STD fertőzöttként

2018. július 20. - Csősz Roland

munkacsy-mihaly-onarckep-1875b.jpg

Leghíresebb magyar festőnk se élt épp egyszerű életet, s ennek érdekes módon nem az volt az oka, hogy már fiatalon gyógyíthatatlan beteg lett egy STD fertőzéstől – persze mint sejthetitek, nem is segített. Mert bár egy ásító inas képével szerzett hírnevet magának, Munkácsy Mihály élete a legkevésbé sem volt unalmas.

A korban nem Petőfi volt az egyetlen, aki magyarosította a nevét – Munkácsyt 1844-es születését követően még Lieb Mihály Leónak keresztelték, s bár a családnevet később Munkácsyra változtatták, ő 1880-ig i végződéssel használta azt, s csak később vette fel mégis az egyébként jogosan neki járó nemesi y-t.

Igencsak hányattatott sorsú volt gyerekkora: korán meghalt édesanyja, de azon túl, hogy mostohája csak kevéssé törődött vele, apját is elveszítette nem sokkal ezután az ekkor még csak 8 éves Misi. A nemesi származású ifjú ügyvéd rokonához került, aki viszont asztalost csinált belőle gyenge iskolai teljesítménye miatt, ezzel szándéka ellenére is éhezés felé taszítva a fiút.

1860-ban tért vissza Mihály nagybátyjához, s hamar rajzleckéket kezdett venni. Egy igazi festő mester, Szamossy Elek tanítványává vált, aki ha akkor nem veszi szárnyai alá Munkácsyt, talán el sem készül a már az évtized végén sikert hozó Ásító inas és az azt követő egyéb, híres Munkácsy mű, sem az 1870-ben Párizsban aranyérmet nyert Siralomház című festmény.siralomhaz_munkacsy.jpg

Csak ezután indult be igazán Munkácsy számára a szakmai élet: a sikert kihasználva hamar megházasodott és letelepedett Franciaországban, vendégéül pedig olyan barátokat fogadott rendszeresen, mint Liszt Ferenc vagy Paál László. Az eddig lappangó szifilisz azonban az 1880-as években már elkezdte megmutatni magát és végül 1900-ban, alig tíz évvel a gyógyír feltalálása előtt bele is halt fertőzésébe. Az pedig, hogy ilyen sokáig bírta, egészen csodával határos: a kamaszon szerzett nemi betegségtől egy másik halálos kór, a malária mentette meg tizenöt éves korában. A magas láz ugyanis segített elpusztítani a szifilisz hőre érzékeny kórokozóit.

A szifilisz számos módon kihatott Munkácsy Mihály családjára: valószínűleg ennek köszönhető felesége vetélése, majd aztán később fogant gyermekének túl korai születése is. És bár végül született fia egy másik nőtől, de az ő szervezete is igen gyenge volt, fiatalon meghalt. Ráadásul Munkácsy nem csak szifiliszben, de azon túl bipoláris depresszióban is szenvedett – mániás fázisaiban alkotott, később pedig nem hitte el, hogy képes lenne bárminemű sikerre. Elmegyógyintézetben töltötte utolsó éveit, de nem kizárólag pszichés betegsége súlyossága miatt, hanem mert a kezelés nélkül maradt szifiliszes tünetek keveredéséből fakadó komplikációk jelentősen nehezítették a kezelését. Azt már csak sejteni lehet, hogy depresszióját a Honfoglalás című festményét ért negatív politikai felhang tovább mélyítette.

A szifilisz ma már gyógyítható, csak úgy, mint a legtöbb nemi betegség. Ez azonban nem jelenti, hogy veszélytelen lenne a védekezés nélküli szex, ugyanis a legtöbb sokáig tünetmentesen lappang, évekkel később pedig egyre nehezebbé és nehezebbé válik a kezelése. Hogy bebiztosítsd magad, a legbiztosabb módszer az évi egyszeri STD szűrés bevezetése az amúgy is szokásos orvosi kontrollvizsgálatok közé. Az ezzel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket itt szedtük össze neked.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr1614124067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2018.07.20. 18:38:45

Munkácsy igazán korán belelendült: már 13 évesen sikerült elkapnia a szifiliszt - Czeizel szerint. Ennyit a régi korok erkölcseiről!
A fia pedig 16 évesen egy lovasbalesetbe halt bele.

Kelly és a szexi dög 2018.07.20. 19:10:36

@exterminador: az is lehet, hogy ilyen fiatalon még nem ő tette be, hanem neki tették be...

kacsapuszi 2018.07.20. 19:47:37

Ha már a blog szerzője elfelejtette, ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikus nagyregényeket (és Munkácsyt) Dallos Sándor: A nap szerelmese és Aranyecset c. regényeit.

am22 2018.07.20. 20:02:12

A blog szerzőjét nem Munkácsy érdekelte.

SEMJÉN ZSOLT ÚR 2018.07.20. 20:55:24

Lovak megdugása után milyen betegséget lehet elkapni? Félek.:(

Weißkopf 2018.07.20. 21:20:34

@SEMJÉN ZSOLT ÚR: tenyészbénaságot. Bár ez (elvben) csak páratlanujjú patások kórja, de azért ne próbálkozz :-)

padisah · http://www.kozvetlen-allasok.hu 2018.07.20. 21:38:40

@Weißkopf: akkor legyen nagyon óvatos, mert Orbán páratlan újú (5) és patás, tehát elkaphatja

Oldfan 2018.07.20. 21:49:45

"A szifilisz számos módon kihatott Munkácsy Mihály családjára: valószínűleg ennek köszönhető felesége vetélése, majd aztán később fogant gyermekének túl korai születése is."
Köszönhető? A vetélés? A koraszülés?
Pozitív tartalmú (kimenetelű) eseményekhez kell kötni a "köszönhető" szófordulatot. (Rosszallásnál és gúnyos megjegyzésként is megállja a helyét.) Negatív tartalomhoz:"miatt /az volt az oka" használandó.

"A blog szerzőjét nem Munkácsy érdekelte."
Sajnos, igaz. Az írásmű tartalmából még 20 % sem jutott a művészetére. Van egy régi vicc az ilyen esetekre:
A jereváni rádióhoz betelefonál egy hallgató.
- Igaz az, hogy Csajkovszkij ferde hajlamú volt?
- Igen. De nem ezért kedveljük.

Stenonis 2018.07.20. 22:43:19

@Oldfan:
Egy nemi betegségekről szóló blogban talán érthető, hogy nem Munkácsy késői korszakának műveiről fog szólni egy poszt.

Oldfan 2018.07.21. 06:19:32

@Stenonis: Ebben van némi igazság, de csak részben. A cikk ezúttal igazából nem a nemi betegségekről szól, ahol PÁR SORBAN érdekességként megemlítenek egy híres festőt , hanem Munkácsyt állítja központba. (Szerepel a rövid életrajza, festményei, pár kortársa.)
Egy netre kikerülő írásnál mindig kényes a tartalmi összeállítás. Nem gondolom, hogy szenzáció hajhászás lett volna a szerző célja, de az arány félresikerült. A címben szereplő "festőzsenit" leszámítva nincs pozitív megnyilvánulás Munkácsyról. Viszont őt mégiscsak a művészete révén tartjuk számon, így az írás rossz szájízt hagy az olvasóban a jó szándék ellenére.
Egy ötlet: Ha kibővülne az írás azzal, hogy a betegsége miként nyilvánult meg a festészetében, - nem túl nehéz anyagot találni hozzá, - másként jönne ki az összkép. Jobban szolgálná a szerzői célt, mert már pár olvasói vélemény után is világosan látszik, hol ment félre a dolog.
Persze, nem szeretnék kívülről belebeszélni a bloggazda munkájába, csupán javaslatként írom.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2018.07.21. 09:07:09

Egyébként fája a blognak a nemibetegséget nemibetegségnek hívni nem angol rövidítést haszálni?

Vagy menöbb az akinek STD-től rügyesedik a farka mint aki szimplán nemibeteg?

diliba 2018.07.21. 18:46:13

Igen. Ez a cikk nem a festő munkáiról szól, hanem a betegségeiről...
Attól még lehet jó cikk.

Szerintem butaság, hogy "halottról vagy jót vagy semmit", vagy hogy sikeres emberekről csak szépet és jót..

Az érdekessége - szerintem - hogy az egyik betegség a másikból segített valamennyire gyógyulni (ld. malária).