Szex parkok a nagyvilágban

sexpark.jpgEmlékeztek még a koreai pénisz parkra? Sokaknak elég abszurdnak hatott, pedig fontos üzenetet hordoz a létezése: azt, hogy a szexről beszélni nem ciki. Persze a megnyilvánulási módokat mindig lehet vitatni, de abban azért egyetérthetünk, hogy még ezek a különös helyek sem a szex népszerűsítéséről szólnak (arra aligha van szükség), sokkal inkább a nyitottságról. Arról, hogy ha már úgyis jelen van az életünkben, akkor legalább ne kerülgessük a témát, hanem engedjük meglátni annak minden szépségét. Mi is meglepődtünk, milyen sok ilyen próbálkozással találkozni szerte a világban.

2007-ben egy nagyon különleges kiállításon vehettek részt a Londonba látogatók. Az önmagát csak a „szex és a kapcsolatok akadémiájaként” aposztrofáló Amora igen egyedi volt még az erotikus parkok közt is. A kiállítási darabokat nagyon is szabad volt megérinteni, de nem pusztán vibrátorokkal készültek a szervezők, hanem olyan szobrokkal is, amik tényleg segítették a látogatókat saját szexuális életük javításában. Ezekkel az eszközökkel új módokat lehetett tanulni az erogén zónák ingerlésére, de a BDSM iránt érdeklődőknek is hasznosnak bizonyultak a beépített „paskolóméterek”, amik a megfelelő erő megtalálását segítették.

sexpark2.jpgÁm Koreában sem csak a már említett park létezik: a Jeju Nemzetközi Repülőtértől mindössze néhány percre található Jeju Loveland igen explicit módon jeleníti meg a szexualitás szépségeit. A hely lényege a 140 különféle szobrot, fotót, játékot és egyéb művészeti ágakat is megragadó együttes hatás, ami egyfajta Kama Sutraként is felfogható. Bár nem teljes értékű filozófiai mű, a test által nyújtott élvezet csúcsát szemléletesen és kreatívan mutatja be, miközben nem csap át pornográfiába, végig megőrzi művészi értékét. A parkot 2004-ben a Hongik Egyetem hallgatói hozták létre kifejezetten azon célból, hogy megtörjék a szexualitást körüllengő tabut és hogy kiemeljék annak természetes szépségégét.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngVégül pedig essen szó egy meg nem valósult tervről is, a brazil Erotikalandról. Az önmagát egy „erotikus Disnelylandként” bemutató, kizárólag felnőtteknek szóló létesítmény egy élménypark lett volna, ahol a látogatókat nem csak szórakozással, de szexedukációval is várták volna. Előbbiért egy „élvezet” vonat, valamiféle 7D mozi (vibráló székekkel), nudista medence, illetve egy étterem felelt volna, ahol afrodiziákumokat és egyéb, szexualitáshoz kötött ételeket terveztek tálalni. Ezeken túl persze a pénisz alakú dodzsem se lett volna unalmas, de az erotikus játékokat tartalmazó szex múzeum, ami még Alfred Kinsey és Sigmund Freud elméleteit, valamint Annie Sprinkle szexualitással kapcsolatos tevékenységét is valamiféle interaktív módon mutatta volna be, igen fontos információs forrásként is szolgálhatott volna. A park ötletét végül a brazil gazdasági és politikai káosz miatt halasztották el meghatározatlan időre, de ezt nyugodtan vehetjük a projekt teljes elkaszálásának.

Félreértésre adhatnak okot, de e parkok is csak azt mutatják be, hogy a szex lényege nem a mennyiség, hanem az a végtelen mód, ahogyan az intimitást és érzékiséget meg lehet élni általa… És bár a promiszkuitást nem népszerűsítik, a felelősségteljes szexuális életről egyelőre szintén kevés szó esik még az ilyen helyeken is. Amíg ez így van, nincs más lehetőséged, mint magadtól utánajárni – szerencsére ebben sokat tudunk segíteni mi is.