Ady halálát szifilisz okozta, de nem abba halt bele

ady.jpgAdy Endrét hazánk egyik legnagyobb költőjeként tartjuk számon mind a mai napig, pedig már több mint 140 éve született. Persze nem ő az egyetlen, aki viszonylag (vagy épp nagyon) fiatalon kibontakoztathatta tehetségét, de Ady 41 életéve önmagában is kellőképp kalandos volt – és többek közt ez okozta a korai halálát. Így történhetett az is, hogy bár szifiliszes volt, mégsem ebbe halt bele. Viszont ez okozta a halálát. Bonyolult? Rögtön érthetőbb lesz, ha átgondoljuk, miként élte mindennapjait.

1877-ben jött világra, az akkori Érmindszenten, ami ma már Románia része ugyan, de ennek ellenére sem feledkeztek meg a költőről. Olyannyira nem, hogy magát a települést románul Ady Endrének hívják.

ady2.png Különlegessége rögtön megmutatkozott, még ha nem is úgy, mint azt elsőre várnánk: mindkét kezén hat ujjal született, világéletében rövidlátó volt és lábán lévő bütykei miatt is igen közeli ismertséget ápolt az orvosvilággal. Ezen az se segített, hogy fiatal korától kezdve alkoholizált, dohányzott és a lényeg: hetente új partnere volt, köztük az a Mihályi Rozália nagyváradi táncosnő, akitől végül a szifilisz fertőzést is szerezte. Hogy tőle kapta el, azt magától Adytól tudjuk, többek közt Mihályi Rozália csókja című novellájának köszönhetően.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngA szifilisz ekkoriban még nem volt gyógyítható, így a betegség az évek során folyamatosan gyengítette szervezetét. A világháború lelki borzalmai ezt a folyamatot tovább erősítették, 1915-ben pedig már nem csak nemi betegségétől, de depressziótól és asztmarohamoktól is szenvedett. Utóbbi kettő persze hatott is egymásra, 30 éves kora körül már cigi után cigire gyújtott. Ezen felül voltak alkoholproblémái, ami májnagyobbodáshoz vezetett, így többször utalták elvonó kúrára és hasonló kezelésekre, de ilyenkor is lefizette a portást, így az italt közben sem tudta letenni.

A lelki nehézségeken túl a fizikai valóság is egyre keservesebbé vált. Mire a háború véget ért, jött a spanyolnátha, amiből egyedül ő nem épült fel a háznál és az akkor még veszélyesebb láz mellett egy agyvérzést is kapott. Sorozatos tüdőgyulladásoktól szenvedett, s végül ebbe is halt bele: az alkohol, a cigaretta és legfőképp az egész szervezetet gyengítő szifilisz miatt a szervezete nem volt képes legyőzni azt, amit egészségesen képes lett volna.

ady3.jpgPersze utólag lehetetlen megítélni, milyen lett volna Ady személyisége a szifilisz központi idegrendszeri szövődményei nélkül vagy hogy milyen mértékben károsította a vérbaj a betegsége a szív- és érrendszerét, netán más betegsége volt-e ezért felelős. Annyi biztos, hogy évtizedekkel a fertőzés után a szifiliszt a betegek már nem terjesztik és a tünetek sem súlyosbodnak tovább, a károsodások viszont egy életen át megmaradnak.

A történetnek két tanulsága is van: egyrészt Ady nemigen használt óvszert sem kalandjai során, így bár erről nem beszélnek, valószínűleg igen sok embert, köztük számos, Rozália utáni szerelmét megfertőzte. Másrészt épp az ő élete a bizonyíték, hogy a felelőtlen szexuális élet, állandó partnercsere (akkor is) komoly egészségügyi problémát okozhat, ha ma alapvetően gyógyítható a szifilisz: amennyiben komplikációba lép egy másik betegséggel, egymást erősíthetik. Hadd tegyük hozzá, hogy ha nem megfelelően alkalmazott antibiotikummal fedi el a tüneteket az orvos egy bizonytalan diagnózis miatt, attól a beteg ma is szifiliszes maradhat. Pont ezért olyan kiemelten fontos, hogy probléma esetén nemigyógyászt és ne mást keressünk fel.

Hiába a sok-sok év, még ma is bőven akadnak gyógyíthatatlan, vagy újabban a kezelésnek ellenálló nemi betegségek, amik ellen nem tehetsz mást, mint hogy felkészülsz ellenük. Tanulj Ady hibájából és szánj legalább tíz percet a saját egészségedre.

Szerző: Csősz Roland