Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Azonnali változás kell a szexuális felvilágosítás terén

2018. július 06. - Csősz Roland

unatkozoosztaly.pngHa már a magyar statisztikákat megnéztük, most annak is utánajárunk, miként lehetne hatékonyan bővíteni a lakosság STD ismereteit. Merthogy a hivatalos adataink európai szinten nem kiemelkedőek az egyes nemi betegségek kapcsán, de ez inkább rossz hír, mint jó. A cél épp az, hogy a lehető legtöbb esetről tudjunk, ne csak minden tíz-huszadikról. Ehhez pedig többek közt megfelelő edukációra lenne szükség.

Manapság általános tendencia – nem csak nálunk, de a világ igen sok pontján –, hogy mivel a bakteriális fertőződések nagy része gyógyítható, a szexuális úton terjedő fertőzések veszélyét is egyre kevésbe veszik az emberek komolyan. Csakhogy a meglévő kezelések hatékonysága egyre bizonytalanabbá válik, ráadásul az csupán tévhit, hogy kizárólag baktériumok terjesztenének nemi betegségeket. Sőt, a HPV, a Hepatitis B és C, valamint a HIV is mind olyan vírusok, amik máig gyógyíthatatlan betegségekhez vezethetnek.

Vajon miért hiheti mégis az ellenkezőjét ilyen sok ember? Úgy tűnik, későn és/vagy legalábbis nem elég hatékonyan jut el az információ az emberekhez, pláne nem a veszélyeztetettebb csoportokhoz. A felvilágosító órák ellenére a fiatalság például továbbra is emelkedő tendenciát mutat STD fertőzöttség terén. Miért? Mert pedagógus és szülő máig egymásra mutogat, holott már száz éve is ugyanazon ment a harc: kinek a feladata a felvilágosítás? Megoldásként azt találták ki, hogy inkább egyik se, majd meghívják az orvostanhallgatókat az iskolákba. Az ötlet szép, de ennek sokszor az a vége, hogy szexuális felvilágosítás címszó alatt olyan képeket mutogatnak a gyerekeknek – akik már rég úgy tudják, hogy a szex egy élvezetes dolog –, amikkel nem tájékoztatják, legfeljebb összezavarják őket, szorongató és veszélyes dologként feltüntetve az intimitás csodáját. Persze attól még hangozhatnak el érdemi, valóban fontos tények, csakhogy sokkoló hatása miatt magához a célhoz mégsem visz közelebb a módszer.

A legfőbb gond az, hogy orvosi szöveggel adják elő, kiszorítva belőle az empátiát, az odafigyelést és azokat az emberi értékeket, amikkel egyrészt elkerülhetnék a betegségekkel kapcsolatos szorongást, másrészt a hatékonyságot is növelhetnék, ha közelebb engednék az emberi oldalt. Pedig már rég van alternatívája, Fournier 1904-ben így foglalta össze a lényeget fiatal fiúknak szánt tájékoztató könyvében, miután elárulta nekik, hogy 100-ból 19 nő fertőződött meg az akkor gyógyíthatatlan szifilisszel:

Hajmeresztő, de egyúttal szívet tépő.

Mikor mondott ilyet utoljára bárki felvilágosítási célzattal? Fournier itt sem állt meg, leírta azokat a következményeket is, amikről manapság ugyancsak alig hallani: hogy bizonyos esetekben annyira elkeseredik a pár, hogy a végén a házasságuk is rámegy, s a legszörnyűbb tünetek egyikévé nem is a fekélyek, hanem a válás lesz, a megbélyegzés miatt pedig az anyagi csőd, mert munkáját is elveszíthetik az ítélkezés miatt és a gondolat, hogy eztán már új családja sem lehet, mert vagy meddőséget okoz a betegség, vagy félő, hogy átadja gyermekének, ha más nem, partnerének.

Íme tanácsai a jövő nemzedékének annak módjáról, hogyan védhetik meg az utánuk következőket:

Egyetlen szerencsétlen közösülés elegendő arra, hogy létrehozza a syphilist összes utóbajával, s reménytelen jövőjével egyetemben. Mentsük meg elsősorban az életben még tapasztalatlanokat, akik még nem ismerik azt. Óvva intsük gyermekeinket a nemi betegségek veszélyétől s ez lesz a legbiztosabb óvszer. Ne szorítkozzunk azonban egy egyszerű, mindennapi erkölcsprédikációra, hanem cselekedjünk többet és helyesebbet, s indokoljuk meg felszólamlásunkat, írjuk le nekik ezen veszedelmet szakorvosi szempontból, hogy önmaguk képezhessenek ítéletet arról, hogy minő veszélynek teszik ki magukat.

Talán, ha végre nem szorongással, hanem kreativitással és empátiával fordulnának a témához a felvilágosításért felelősek… ha nem csak letudni akarnák a szülők, pedagógusok és mindenki más, akkor rájöhetnének: a szexről beszélni nem ciki, egyedül attól lesz az, hogy másoktól eltanuljuk az ezzel kapcsolatos szégyenérzetet. Mert itt jóval többről van szó, mint néhány betegség elkerüléséről…

Ha Te sem kaptad meg kamaszként azt, ami által megtanulhattad volna, hogyan lehet elkerülni a nemi betegségeket, fusd át honlapunkat. Nem csak tanulhatsz, de kérdezhetsz és valós történeteket is olvashatsz az érintettektől.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr3914096461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.07.06. 19:21:48

ha az intézményes pedagógia majd elkezdi az úgynevezett szexuális nevelést, nem az az óra lesz a legdöntőbb, ahol a fiatalok néhány nagyon fontos biológiai-technikai dologról értesülnek, hanem az egész komplex nevelési folyamat. Az, hogy az adott iskolában hogyan formálódnak általában az interperszonális, különösen pedig a fiú-lány kapcsolatok. (Buda Béla)