Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

BDSM – Épít vagy rombol?

2018. június 25. - Csősz Roland

bdsm.jpgA visszajelzéseitek alapján néhány dolgot érdemesnek tűnik tisztázni a BDMS kapcsán – ami bár nem valamiféle szexuális úton terjedő betegség rövidítése, sokan vélekednek róla úgy, mint egy szintén szexuális, de ezúttal lelki torzulás, s mint olyan, az egész egy, az egészséges szexualitással szembenálló jelenség. A téma azért is jelentős, mert a fogalmat különösen sokat emlegették az utóbbi időben egy-két mozifilm kapcsán, s félő, hogy emiatt téves kép alakult ki az e téren kevésbé jártasoknál.

Először is, bármennyire meglepő is, fogalmunk sincs, mit jelent a BDSM pontosan. Több lehetőség is van, több angol szónak is lehet e mozaik a rövidítése, de magyarra fordítva ez a kötözés-dominancia/fegyelem-szadizmus-mazochizmus szavak összetétele. Talán pont emiatt, de hazánkban a nemzetközi megnevezése terjedt el, nincs saját rövidítésünk a BDSM-re. Egyébként szoktak még tovább is trükközni a betűkkel, mintha minden egymás mellett álló betűpár új rövidítést rejtene, de ennek fejtegetésével még nem feltétlen kerülünk közel az egész lényegéhez.

A filmekben ugyanis a leginkább megkérdőjelezhető részeket nem a kötözés és a dominancia jelentik, sokkal inkább a szadizmus-mazochizmus megjelenítése, de ez mozin kívül is adhat okot félreértésre. A BDSM-ben szadistának lenni nem annyit tesz, hogy az illető élvezi bántani a másikat, ahogy mazochistának lenni sem a fájdalom iránt sóvárgókat hívjuk.

A BDSM szexualitás leginkább a szerepjátszáshoz hasonlítható, ami által új élményeket tapasztal meg a pár. És itt a hangsúly: ez egy éjszakás kalandok esetében aligha kivitelezhető úgy, hogy mindkét fél élvezze, ugyanis a kulcs az intimitás. Persze, már a szex önmaga is egy elég intim dolog, de amit egy bizalomra épülő párkapcsolat esetén intimitás alatt értünk, az azért jóval többet és mélyebb kapcsolódást jelent.

A szexualitás e módját azért élvezik sokan, mert általa a köztük lévő bizalom erősödését is megélik, hiszen az egyik fél (a mazochista) szinte teljesen alárendeli magát a domináns (szadista) félnek, s mégis tudja, hogy nem esik bántódása és bármikor leállhatnak. Ráadásul ez egyáltalán nem kell, hogy fizikai erőszakba menjen át, BSDM-nek számíthat a kikötözés vagy a domináns-alárendelt szerepek pusztán verbális megjelenése. A legfontosabb azokat tisztázni, hogy kinek hol a határ a szexualitás terén és valóban jár-e az adott párnak ilyesfajta bizalomépítő hatással, illetve az, hogy valóban élvezi-e azt mindkét fél.

Ha az összesre pozitív a válasz, akkor a „mindenki azt csinál a hálószobájában, amit akar” elve érvényesül, hiszen senki nem sérül. Szexuális diszfunkciónak akkor minősül csak a BDSM, ha nem a fent említett módon, a másik igényeinek folyamatos monitorozása mellett érvényesül a domináns fél, hanem a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában (BNO) található „szadista” fogalom mentén, azaz valóban pusztán a fájdalom okozása lebeg célként a szadista szeme előtt, s ha esetleg el sem tud érni más módon hasonló szexuális izgalmat. Ha ez a helyzet állna fenn és szükséges, ne habozzatok mindkét félnek lelki és/vagy törvényi segítséget kérni!

A téma ennél még sokkal szerte ágazóbb, azonban már annyi blog jött létre a BDSM kapcsán, hogy feleslegesnek tartjuk ennek hosszabb fejtegetését. Ha viszont további témák is érdekelnek, bátran jelezzétek azokat kommentben. Szexuális egészségünket mindenesetre ennél még nehezebb ügyek is veszélyeztetik, a legjelentősebbekről honlapunkon tájékozódhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr6214069533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.06.25. 09:46:39

"Először is, bármennyire meglepő is, fogalmunk sincs, mit jelent a BDSM pontosan." Pontosan meghatározható, mi a BDSM. Foglalkozunk itthon vele. Sőt terápiaként is alkalmazzuk.
Ha nem tudod miről szól, miért írsz róla blogot. Ez csak tovább növeli a bizonytalanságot.
A BDSM teljesen elfogadott szókép, a kinky az aminek nincs magyar megfelelője.
És a BDSM nem csupán szado-mazo, vagy dom-sub részből tevődik össze. ELég csak a polarizátságra gondolni, amikor egy férfi megbassza a nőt.

És mivel még te is belebegteted hogy ez erőszakis lehet, nagyon nagyon rossz úton jársz.

Egy kis info:

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet június 18-i ülésén norvég kezdeményezésre felülvizsgálta az ICD-11-et (mely az összes betegséget leíró dokumentum), és kivette belőle a fetisizmust, a BDSM-et, vagy a transzvesztitizmust.
Elfogadták, hogy egyetlen konszenzuális szexualitás sem pszihiátria betegség, a BDSM nem azonos a szexuális erőszakkal.
Felülvizsgálat megmutatta, hogy a fétis/BDSM populációnak azonos értékű pontszámai vannak az empátia, a felelősség és a nemek közötti egyenlőség tekintetében.
Persze az elfogadás után ezt még minden nemzet nyelvére fordítani kell, jövőre az igazgatótanácsi, majd a közgyűlésen is jóvá kell hagyatni és 2022. január 1-én lép életbe.
De miért fontos ez?
Mert mostantól nem lehet lebetegezni azt, akinek van valamilyen fétise. Ha elmész egy terapeutához, ő már nem nevezheti a vágyadat betegesnek.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.06.25. 10:17:35

@Intimitás Gourmet:

A WHO egy sóhivatal, véleménye nem érdekli a kisembereket,

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.06.25. 10:19:48

@maxval balcán bircaman: Kedves Birka! Vagy Juh!

A WHO határozza meg azt mint tekintünk betegségnek azaz, az orvosok terapeuták betegségnek tekintenek-e valamit. Szóval a kisember házirorvosa hogy nézi ezt.

BettyBlue 2018.06.25. 10:43:13

@Intimitás Gourmet: Csak a pszichiáterek dolgoznak a BNO-ból, a pszichológusok (ahová pl. a szexuálpszichológus is tartozik, tehát aki az általad említett terapeuta is) a DSM-ből dolgozik, és ott egy kicsit más ezeknek a meghatározása és a szabályozása. A BNO ugyan nemzetközi ajánlásokkal működik, de az egyes országok ettől eltérően is kezelhetnek betegségeket (pl. Norvégia és Svédország már korábban törölték a traszvesztitizmust, fetisizmust és szadomazochizmust a saját szabályozásukból), tehát mire a tényleges terápiás munkába ez leszűrődik, az még hosszú idő lesz. Egyébként pedig nem a BDSM-et vette ki a BNO sem a szabályozás alól, hanem a szadomazochizmust és a fetisizmust, és azért van árnyalatnyi különbség a fogalmak között.

És az egész nem arról szól, hogy nem lehet valakit betegnek nevezni, ha valamilyen fétise, szexuális preferenciája van (a szexuális egészséget érintő állapotként benne hagyták egyébként a BNO-ban is ezeket a fogalmakat), hanem hogy csak ezek alapján nem lesz diagnosztizálható senki, de ha van más problémája, akkor ezek tünetként például megjelenhetnek. Ez igaz millió más dologra is, bármi lehet tünet, ami normális körülmények között is megjelenhet, de mondjuk egy pszichopátiás személyiségvonásokat mutató személynél a szexuális szadizmus (és ezzel párhuzamosan a határok tiszteletben tartásának hiánya, ami ugye a BDSM-ben nem lehetséges, mint ahogy a blogoló is írta) valószínűleg ugyanúgy tünet lesz, mint eddig.

És bár nem tudom, hogy értette a blogger, hogy fogalmunk sincs, mit jelent a BDSM pontosan, de én ott látom az igazságot a kijelentésében, hogy amikor valaki azt mondja magáról, hogy ő szereti a BDSM-et, még nem egyértelmű, hogy pontosan mit szeret és mit nem, pont azért, mert több kifejezés befér a betűszó alá, és még ennél is több fétis, szexuális gyakorlat kapcsolódik hozzá. Szóval azért érdemes ezeket a fogalmakat, határokat konkretizálni, mert iszonyú széles skálán mozog ez a téma, mamipornótól konszexuális csonkításig, ami azért abszolút nem ugyanaz.

2018.06.25. 10:44:31

Nemrég egy új barátnőm vitt el ebbe az irányba. Előtte eszembe se jutott volna. Nos, akkora élmény, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom, próbálja ki. Lelkileg kicsit szokatlan és nehéz, mert elég keményen kell kezelni a lánypartnert, de mindkettőnknek csodálatos.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2018.06.25. 10:49:28

@BettyBlue: A konszenzusos szexualitás ne legyen megbélygezenedő.

Nagyon sok jó írás an már itthon is a BDSM-ről, csak meg kell keresni. A mami pronő nem BDSM, de mindegy. Még fétis sem. Csak egy izgalom.

A BDSM sokkal tágabb dolog, mint amennyire a legtöbben gondolnak rá. Nem csak a szadista, nem csak a fétis.

Ezért is lenne jobb használni a kinky fogalmat, csak erre valamiért még nem lett kezdeményezés. Felvetettem a LMBTQ csoportban hogy ha már kint bevetteék a K betűt itthon a BDSM megjelenhet-e Pride-on pl? Hát nem volt túl szép a visszajelzés :)

Kinky lenne a lényeg. Ha írok egy blogbejegyzést ha lehet több legyen a válasz, mint a kérdés.

BettyBlue 2018.06.25. 11:18:23

@Intimitás Gourmet: A mamipornó alatt a Fifty Shades sorozatot értem, és tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy az mennyire nem BDSM, de a nagy átlag nem tudja, nekik a szexi milliomossal a spanking is BDSM, meg az ellenőrizgetés és fenyegetőzés is belefér, amit pedig a főszereplő se nagyon tolerál. Aki szerint a macsós hatalmi visszaélés BDSM, annak a fejében nehéz rendet tenni azt illetően, hogy két felnőtt ember konszezuális viszonyától indulnak a fétisek, minden más erőszak.

És szerintem a konszenzuális csonkítás hiába konszenzuális, de azért eléggé a határa annak, amit hajlandó lennék elfogadni terapeutaként (még nem vagyok az, de van rá sansz, hogy az leszek). Hiába akarja mindként fél mondjuk a férfi heréit levágni vagy elkötni addig, amíg leáll a vérkeringés, azért mégis inkább kezelgetném őket.

Én is azt mondom, hogy a BDSM egy nagyon tág kategória, amibe rengeteg dolog belefér, pont ezért ha te is, és a másik is kijelentitek magatokról, hogy vonzódtok a BDSM-hez (vagy kinky-k vagytok, hogy a te fogalmadat használjam), egyáltalán nem biztos, hogy van olyasmi, ami mindkettőtöket izgat, vagy egyikőtök nem menekülne sírva a másik ízlésétől. Túl sokan túl sokfélét értenek alatta.

A Pride meg az aszexualitással is küzd, és nehéz is úgy kiállni minden betűszó mellett, hogy az egyik részéről azt mondjuk, hogy messzemenően nem csak a szexualitásról szól, hanem a genderről, érzelmi preferenciákról, életmódról is, míg a többi egy szexuális állapot, preferencia, amit még a terápia se egységesen kezel. Lásd még: aszexualitás, mint identitás és állapot, vs. a szexuális vágy zavara, mint kórkép. Hosszú lesz ez az út, és abszolút nem biztos, hogy együtt kell végigmenni rajta.

láplidérc 2018.06.25. 11:33:27

@maxval balcán bircaman: tényleg mikropéniszed van? mostanában mindenhol ezt olvasni... Nagyon rossz?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.06.25. 11:35:54

@láplidérc:

Nem, Makrópéniszem van, nagyon sokat segít Excel-táblázatok szerkesztésében,

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.06.25. 11:51:03

@láplidérc:

Ez van, jó dolog ballib szempontból szarnak lenni.

czerka 2018.06.25. 14:57:45

A BDSM egyik nagy baja, hogy mű az egész. Kölcsönös beleegyezéssel, előre lefektetett határokkal eljátsszák a pár tagjai, mintha nagyon bátrak lennének. Ez biztos izgi annak, aki még sose dugott igazán jót.
A spontaneitás szikrája is hiányzik a dologból. Van safe word meg kiskutyafasza.

Ha igazán látni akarod, ahogy egy nő önkívületben élvez, akkor kapd el kérdés nélkül, rántsd a farkadra és ne törődj vele, hogy neki mi a jó. Ha nekedjó és egy hullámhosszon vagytok, akkor neki is jó lesz. Dugtam többször így életemben, volt olyan lány, aki közben elsírta magát, majd a nyakamba borulva vallott szerelmet. Pedig egy elég nagy fapina volt. Ma már férjnél van és gyereke is született, szerintem olyan jól azóta se dugták meg, mint akkor én.
A nőket lelohasztja a kimért pajzánság, amikor megkérdezi a béta férfi, hogy jó-e, mehet-e, nem fáj-e, meg megegyeznek safe wordben...

Haverom taknyosra szopatta a hegedűművész csaját, amikor az azt mondta, hogy nem mehet a geci a szájába, mert ő olyat soha és egyáltalán, a srác azt mondta, jó, nem élvezi szájba. Majd szopatás utolsó másodperceiben rászorította a csaj fejét a farkára és torokra küldte. A lány olyan hálás volt utána, hogy nem tudta levakarni hónapokig.

A nők a VALÓDI durvaságot igénylik. A steril BDSM egy vicc.

Annie Oakley 2018.06.25. 16:32:44

@czerka: Ezek alapján nem volt ténylegesen jó BDSM-élményed, ennyi. A szabályok a résztvevőket védik, és nagyon is izgalmasak lehetnek (pl. egy sub-dom kapcsolat esetében). Nem kell leszólni, amit nem ismersz. (És gőzöd sincs, mit szeretnek a nők. Mert sokféle nő van, sokféle vággyal. És nem, nem mindegyik szereti a valódi brutalitást.)

Annie Oakley 2018.06.25. 16:38:12

@BettyBlue: Azért a BDSM területén ritkán mennek el valódi csonkításig! Nagyon sok okból lehet terápiára alkalmas, és fontos része az együttlétnek a levezetés, az, hogy a partnerek utána (pl. a dom a subot) ápolja, megnyugtatja, stb. ami hihetetlen intim, felemelő érzés tud lenni. De nagyon jó a bondage is, érdemes ezzel kapcsolatban néhány videót megnézni - nem pornóoldalakon, hanem valódi mesterek szeánszait. Döbbenetes. Az összekötözöttség sokszor pl. kifejezetten biztonságérzetet jelent az alávetettnek, a felelősség átadását, a teljes bizalmat a másikban, stb.

BettyBlue 2018.06.25. 17:22:26

@Annie Oakley: Vannak nem csak elméleti tapasztalataim, tisztában vagyok az érzelmi vetületével is egy ilyen kapcsolatnak, de nem csak a saját véleményemről szerettem volna írni. Az eredeti hozzászólásom is arról szólt, hogy mivel hatalmas távolságok vannak aközött, ezért ne kenjünk el mindent, és ne kezeljünk teljesen hétköznapi, kipróbálásra érdemes élményként azokat a dolgokat, amik beférnek a BDSM alá.

Nem elvenni szeretném senki kedvét, szerintem a BDSM olyasmi, amit értelmes keretek között sokan kipróbálnak, izgalmasnak tartják, egyáltalán semmi ok ezeknek a fétiseknek a betegségként vagy parafíliaként való kezelésére, de azért könnyű meglepődni, ha valaki a fent már említett Fifty Shades of Grey irányából csöppen bele ebbe, és az első kereséssel katétereknél meg tűknél találja magát. Szerintem jobb tudni, hogy ilyen is van, és bizonyos embereknek ez is OK, másoknak meg már nem fér bele. Ízlés, bizalom és helyzet dolga. Csak azért, mert valami ritkán történik, és mindenki akarja, még megtörténik, és része a szubkuktúrának. Ideális esetben egy normális kapcsolatban is beszélnek róla a felek, hogy nekik mi tetszik, mi nem, mi fér bele az ízlésükbe, és mi az, amit már nem próbálnának ki. Szerintem ez itt hatványozottan igaz kell, hogy legyen.

czerka 2018.06.25. 23:11:46

@Annie Oakley:

A beleegyezésen alapuló BDSM az egy kilúgozott, áltrendi, műanyag valami. Egy játék prűd felnőtteknek, akik nagyon modern, nyitott gondolkodásúnak akarják mutatni magukat, de közben nem mernek semmi újat, eredetit, valódit kipróbálni. Kb. úgy viszonyul a valódi kemény szexhez, mint egy vízipisztoly egy éles gépkarabélyhoz vagy mint egy ultrabiztonságos vidámparki hullamvasút a valódi, kontrollálatlan szabadesés élményhez.

A jó szex azon a határon mozog, ahol már egyes Btk-beli tényállások gyanúja is felmerülhet.

czerka 2018.06.25. 23:26:47

@Annie Oakley: "Nem kell leszólni, amit nem ismersz." - ismerem a BDSM-t és egy mű dolognak tartom.

"És gőzöd sincs, mit szeretnek a nők." - ja, biztos. Gőzöm sincs ;)

"Mert sokféle nő van, sokféle vággyal." - amelyik nő arra vágyik, hogy színészkedjen szex helyett, annak tényleg jó út a BDSM. Nem kétlem, hogy vannak ilyen nők is. Vannak kislányok, akik hercegnőnek és kisfiúk, akik "kavbojnak" öltöznek. A BDSM-ezők meg eljátsszák a durva szexet.

"És, nem mindegyik szereti a valódi brutalitást." - Aki még nem próbálta, az nem tudja mi hiányzik az életéből. Nyilván van aki szereti az alkoholmentes sört is, de nem ez a mérce.

Bullfrog 2018.06.26. 09:31:41

"Először is, bármennyire meglepő is, fogalmunk sincs, mit jelent a BDSM pontosan"
Királyi többes?
Az átlagembernek valóban nincs fogalma erről, de akit érdekel, és esetleg tud angolul (vagy németül) nagyon korrekt szakirodalom található róla, nemcsak a neten. (bár anyagilag jobban kijön az ember, ha netről informálódik)
Ha hozzáértő csinálja: egyértelműen épít, ha szakbarbár akkor...
Engem közel 30 éve foglalkoztat a téma(bár én másfajta fétisekkel is összevonom O:D - és mindig tanulok újat. :D

tooyz.hu 2018.08.23. 21:52:27

Aki szeretné kipróbálni, eszközöket talál webshopomban! :)