BDSM – Épít vagy rombol?

bdsm.jpg

A visszajelzéseitek alapján néhány dolgot érdemesnek tűnik tisztázni a BDMS kapcsán – ami bár nem valamiféle szexuális úton terjedő betegség rövidítése, sokan vélekednek róla úgy, mint egy szintén szexuális, de ezúttal lelki torzulás, s mint olyan, az egész egy, az egészséges szexualitással szembenálló jelenség. A téma azért is jelentős, mert a fogalmat különösen sokat emlegették az utóbbi időben egy-két mozifilm kapcsán, s félő, hogy emiatt téves kép alakult ki az e téren kevésbé jártasoknál.

Először is, bármennyire meglepő is, fogalmunk sincs, mit jelent a BDSM pontosan. Több lehetőség is van, több angol szónak is lehet e mozaik a rövidítése, de magyarra fordítva ez a kötözés-dominancia/fegyelem-szadizmus-mazochizmus szavak összetétele. Talán pont emiatt, de hazánkban a nemzetközi megnevezése terjedt el, nincs saját rövidítésünk a BDSM-re. Egyébként szoktak még tovább is trükközni a betűkkel, mintha minden egymás mellett álló betűpár új rövidítést rejtene, de ennek fejtegetésével még nem feltétlen kerülünk közel az egész lényegéhez.

A filmekben ugyanis a leginkább megkérdőjelezhető részeket nem a kötözés és a dominancia jelentik, sokkal inkább a szadizmus-mazochizmus megjelenítése, de ez mozin kívül is adhat okot félreértésre. A BDSM-ben szadistának lenni nem annyit tesz, hogy az illető élvezi bántani a másikat, ahogy mazochistának lenni sem a fájdalom iránt sóvárgókat hívjuk.

A BDSM szexualitás leginkább a szerepjátszáshoz hasonlítható, ami által új élményeket tapasztal meg a pár. És itt a hangsúly: ez egy éjszakás kalandok esetében aligha kivitelezhető úgy, hogy mindkét fél élvezze, ugyanis a kulcs az intimitás. Persze, már a szex önmaga is egy elég intim dolog, de amit egy bizalomra épülő párkapcsolat esetén intimitás alatt értünk, az azért jóval többet és mélyebb kapcsolódást jelent.

1.png

A szexualitás e módját azért élvezik sokan, mert általa a köztük lévő bizalom erősödését is megélik, hiszen az egyik fél (a mazochista) szinte teljesen alárendeli magát a domináns (szadista) félnek, s mégis tudja, hogy nem esik bántódása és bármikor leállhatnak. Ráadásul ez egyáltalán nem kell, hogy fizikai erőszakba menjen át, BSDM-nek számíthat a kikötözés vagy a domináns-alárendelt szerepek pusztán verbális megjelenése. A legfontosabb azokat tisztázni, hogy kinek hol a határ a szexualitás terén és valóban jár-e az adott párnak ilyesfajta bizalomépítő hatással, illetve az, hogy valóban élvezi-e azt mindkét fél.

Ha az összesre pozitív a válasz, akkor a „mindenki azt csinál a hálószobájában, amit akar” elve érvényesül, hiszen senki nem sérül. Szexuális diszfunkciónak akkor minősül csak a BDSM, ha nem a fent említett módon, a másik igényeinek folyamatos monitorozása mellett érvényesül a domináns fél, hanem a Betegségek Nemzetközi Osztályozásában (BNO) található „szadista” fogalom mentén, azaz valóban pusztán a fájdalom okozása lebeg célként a szadista szeme előtt, s ha esetleg el sem tud érni más módon hasonló szexuális izgalmat. Ha ez a helyzet állna fenn és szükséges, ne habozzatok mindkét félnek lelki és/vagy törvényi segítséget kérni!

A téma ennél még sokkal szerte ágazóbb, azonban már annyi blog jött létre a BDSM kapcsán, hogy feleslegesnek tartjuk ennek hosszabb fejtegetését. Ha viszont további témák is érdekelnek, bátran jelezzétek azokat kommentben. Szexuális egészségünket mindenesetre ennél még nehezebb ügyek is veszélyeztetik, a legjelentősebbekről honlapunkon tájékozódhatsz.

Szerző: Csősz Roland