Ha sehogy se jön össze a szex...

sex.jpg

Mindenekelőtt tisztázzuk: a következőkben valószínűleg sokan fognak magukra ismerni. Ha te is egy vagy közülük, nem kell kellemetlenül érezned magad, ne gondold cikinek a problémádat. Ha korábban nem is gondoltad volna, hogy a gond létező és ráadásul még kezelhető is, akkor most itt az idő, hogy megszabadulj tőle! Járj utána jobban a problémának, értsd meg, hogy alakulhatott ki és aztán keress fel egy ezzel specifikusan dolgozó szakembert – merthogy sajnos nem minden szexuális egészségügyben végzett ember ért minden szexuális egészséget érintő problémához.

Azt már korábban tárgyaltuk, hogy egy szexuális jellegű probléma ugyanúgy lehet testi, mint lelki vagy társas eredetű. Most eljött az ideje, hogy egy kicsit részletesebben is körüljárjuk azokat az eseteket, amikor valaki biztosan pórul jár a szexben. A legelső kérdés ilyenkor az, hogy létrejöhet-e egyáltalán az aktus?

sex2.jpgMeglepően gyorsan gyarapodik azon esetek száma, ahol a férfiak egy erotikus helyzetben merevedési zavarral küzdenek. A kialakulása nem mindig vezethető vissza csupán egyetlen okra, mégis számottevő azon betegek aránya, akiknél e mögött pornófüggőség kialakulása áll. Vagyis bár pornót bármikor képesek „fogyasztani”, addig a valós helyzetekben „nem az történik, aminek történnie kéne”.

Viszont az aktust akadályoztathatja a női fél is, amikor a nemi szervi izmok úgy összegörcsölnek, hogy a pénisz nem képes behatolni. Ez egyébként lelki görcsölést is jelenthet szimbolikusan, sőt: a szorongás vagy a kapcsolati nehézségek váltják ki az esetek jelentős részében ezt a vaginizmusnak nevezett jelenséget. Emellett persze tanult működésmód is állhat a háttérben, ha előtte mondjuk sokszor fájdalmas volt a szex, hiába sikerült a szokásos módon izgalomba jönni. Ennek okai azonban szintén a kapcsolatban vagy korábbi traumákban keresendők az esetek jelentős részénél.

A harmadik ok, hogy egy pár nem jut el a tényleges aktusig az az, hogy esetleg nem is akarnak. Régies módon frigiditásnak vagy modernebb szavakkal szexuális averziónak hívják azt, amikor valami annyira „alulfűtött”, hogy egyáltalán nem is vágyik efféle együttlétekre. Azon túl, hogy ez egy elég komoly lelki problémára utalhat, különösen nagy nehézséget jelenthet, ha ez csak az egyik félnél jelenik meg és a másik nagyon is vágyna partnerére.

sex3.jpgÁm ha a párnak nem akadály az együttlét megkezdése, attól még lehetnek gondok az orgazmus módjával. Sokáig kérdés volt – és a tapasztalatok azt mutatják, hogy sajnos nem kevés embernek még ma is az –, hogy cél-e szex közben a nő kielégítése. Merthogy bár létezik olyan funkciózavar, amikor a hölgyek tényleg nem képesek az orgazmusra, valószínűbb, hogy csak meg kéne tanulni a kielégítésük módját. Másrészről a korai magömlést is sokáig ezzel a felfogással tudták le: a pasi dolga, hogy elmenjen, a nő meg élvezze, amíg tudja. Ma már szerencsére tisztább a kép: a korai magömlés a legtöbb esetben teljesítményszorongásra alapszik, de egyébként férfiaknál is ugyanúgy lehetséges a retardált ejakuláció vagy akár az orgazmus teljes hiánya, ami akár korábbi tapasztalatokra is épülhet.

boc-banner2_1616760039.jpgÉs bár sokan hiszik, hogy ezek a problémák ritkák és elszigeteltek, ez az elképzelés kizárható annak ellenére is, hogy tényszerűen valóban nem tudjuk, mennyien szenvedhetnek ilyen jellegű gondoktól – épp a már korábban említett megbélyegzéstől való félelem okán. Abból indulhatunk csak ki, hogy melyik esettel milyen gyakran keresnek fel szakembereket. Az így született becslések olykor igen meghökkentők: korai magömlés attól függően, hogy a világ mely pontján mérik, 5%-tól akár 77%-os gyakoriságú is lehet, de összességében (valószínűleg) a férfiak 30-40%-nál áll fenn tartósan ez a probléma. Ugyanígy fontos példa, hogy tízből egy nőnél már az együttlét is heves fájdalmakkal jár.

Közhely, hogy a szex az élet szinte minden területére kihat. Mégis az a tapasztalat, hogy amikor valakinél felmerül egy adott probléma, nem akarja meglátni az összefüggést az élete különböző részei közt és elszigetelten kezeli szexuális jellegű problémáját – s így sosem fedezi fel, hogy az esetleg a munkahelyi leterheltségéből vagy bármi másból is fakadhat. Ha a magad esetében inkább nemi betegségre gyanakodsz a fenti problémák helyett, nézd át ismertetőnket holnapunkon, mert hiszed vagy sem, de az ilyesmi is alaposan kihathat a mindennapjaidra.

Szerző: Csősz Roland