Mégis ki mondaná meg, hogy fertőzött vagy?

teszt.jpg

Véradás, sportorvos, nőgyógyász, teljes vérképvizsgálat – sokan hiszik, hogy ilyen esetben STD-re, azaz szexuális úton terjedő fertőzésekre is tesztelnek, holott nagyobbat nem is tévedhetnének! Félelmetesen magas azon esetek száma, amikor valaki csodálkozva kerül be a nemibeteg gondozóba, mert hát ő részt vett már ilyen kivizsgáláson, de arról senki nem tájékoztatta, hogy esetleg érdemes lehet más vizsgálatot is elvégeztetni. Összeszedtük nektek a leggyakoribb tévhiteket az STD szűréssel kapcsolatban.

Kezdjük a nőgyógyásszal: bár logikusnak tűnik, a rutin ellenőrzésnek nem része a szűrés a szexuális úton terjedő fertőzésekre. Egy általános kivizsgáláson csupán a menstruációs vagy szexuális diszfunkciókkal kapcsolatos problémáknak járnak utána, illetve persze rákra (különösen méhnyakrákra) és cisztákra utaló jeleket keresnek, de STD szűrést csak külön kérésre végeznek. A gond az, hogy ennek lehetőségét a szakemberek közül is csak kevesen említik, hacsak nem észlelnek valamilyen konkrét tünetet – ebben az esetben viszont már valószínűleg a beteg is észleli őket, szóval érdemesebb rögtön nemigyógyászhoz fordulni.

A sportorvosi vizsgálat kapcsán egyenesen meglepő feltételezés, hogy ott bármiféle STD szűrést végeznének, mivel ilyenkor legfeljebb vérnyomást, szív- és keringési rendellenességre utaló jeleket keresnek, meg persze reflex-, tüdő és egyéb, alapvető testi működést ellenőriznek – higgyétek el, mégis okkal került fel a listára.

Az általános vérvizsgálaton sem történik semmiféle csekkolás fertőzésekre, pusztán a vér összetételét vizsgálják vörösvértestek, hemoglobin szint ellenőrzésére, meg például arra, hogy van-e elég kálium vagy nátrium a szervezetben, milyen a vércukor, vas szintje, stb. Ha szeretnétek jobban tudni, hogy melyik vizsgálat mire való, erre érdemes nézelődni.

A véradás viszont már egy sokkal jobb tipp, ott ugyanis tényleg szűrnek szifiliszre, Hepatitis B, illetve C-re és HIV-re is, ez azonban még nem tekinthető teljes körű felmérésnek.

boc_banner_1616759786.jpg

Na, de hova menjek akkor STD szűrésre?

Ha meg akarsz bizonyosodni róla, hogy mindenféle nemi betegségtől mentes vagy, akkor kifejezetten nemi betegségek szűrésére szakosodott rendelést kell keresned, ahol komplex kivizsgálást biztosítanak, mert még az ÁNTSZ-nél is kizárólag HIV-re van lehetőség anonim szűrést végeztetni.

teszt2.jpg

Ezeken a szakrendelésen a HIV és szifilisz mellett klamídia és HPV, illetve különböző baktériumok és gombák szűrése is lehetséges, viszont míg némely betegségek tesztjét támogatja a TB, addig a többit modulonként amúgy is meg kell vásárolni, ezért érdemes lehet már a legelején elgondolkodni azon, hogy állami vagy magánrendelést volna-e jobb felkeresned. Akárhogy döntesz is, ne csak magadat, de partnered is vidd magaddal, ha pedig nem csupán a biztonság kedvéért (például mert okosan beiktattad az éves orvosi ellenőrzések közé) végezteted, hanem ténylegesen felmerülhet a fertőződés gyanúja, akkor is várj 4 hetet, mielőtt felkeresel egy ilyen STD centrumot vagy nemibeteg gondozót, különben nem tudják majd kimutatni, ha el is kaptál valamit.

Egyéb előkészületekre is szükség lehet, ezeket már honlapunkon összeszedtük nektek, viszont ha tüneteket is észlelsz magadon, azoknak is utánaolvashatsz nálunk, vagy akár rá is kérdezhetsz orvosuknál, hogy mi a teendő az esetedben.

Szerző: Csősz Roland