Az emberiség kedvenc társasjátéka: Közösülj okosan!

jat1.jpg

Nem, ez most nem egy olyan társasjáték ajánlója. Ez most valódi szex, úgy, ahogy nem kevesen csinálják. Mert bár végre kezd valamilyen kép alakulni az emberek fejében a nemi betegségekről, sajnos még most is rengeteg tévhit terjed a világhálón. Ennek egy része ártalmatlan, de sajnos ugyanezen tévhitek másik fele okozza a még most is eszeveszett tempóban terjedő fertőzések ellenállóvá válását a már meglévő gyógyszerek ellen.

Írtunk már arról, hogy a kankóként és tripperként is ismert betegség új változata bukkant fel a világ több pontján is. Ezt az orvosok egyszerűen csak szupergonorrhoeának nevezik, de elkapni közel sem lesz szuper, ha egyszer eléri Magyarországot is. Viszont nem csak ez az egy jelent per pillanat veszélyt. A gyógyíthatatlanság útjára ugyanis a fentihez hasonlóan a többi, elképesztően gyakori betegség is hamarosan felléphet, így elég nagy esély van rá, hogy új megoldások hiányában legfeljebb tüneti kezeléssel szolgálhatunk majd a nem túl távoli jövőben a nemi fertőzésekkel szemben.

jat2.jpg

Jelenleg a klamídia és szifilisz áll a legközelebb ehhez, lévén ezek most a „legnépszerűbbek”, mindazonáltal a herpesz és HIV miatt is legalább ennyire lehetne aggódni. Előbbiek a már említett okok miatt válhatnak gyógyíthatatlanná, utóbbiak pedig most is annak számítanak, csak legalább a tüneteiket kezelni tudjuk. Ha a jövő a mostani irányban halad tovább, akkor újra elmondható lesz az a régi stigma, amit régen a HIV fertőzöttekre használtak: egy életen át betegnek lenni és rövid úton belehalni. Mindez ma még nem igaz, a HIV nagyon is kezelhető, teljesen tünetmentessé tehető a beteg élete.

De a tétlenség ára, hogy ma már bizonyos nemi betegségek lehetséges szövődményei közt tartják számon a rákot, tehát nem csak esztétikai kellemetlenségről, hanem az életet egyre ellehetetlenítő veszélyét fokozza minden egyes óvatlanság. Ezért most Téged, igen, Téged kérünk meg, hogy csatlakozz küldetésünkhöz azzal, hogy mától – ha eddig nem tetted volna – mindig védekezz, valahányszor partnert váltasz. Ha ezt mindig is így tetted, hívd fel mások figyelmét is a fontosságára, mondjuk oszd meg ezt a cikket Facebookon. Ha pedig már elkötelezett kapcsolatban éltek, végeztessetek el pároddal egy STD szűrést, hogy biztosak legyetek benne: egyikőtöknek sincs olyan tünetmentes fertőzése, amitől a gyermeketek esetleg nagyon is szenvedhetne, ha örökli azt.

Tegyünk együtt a nemi betegségek ellen! Honlapunkon részletesen is utánajárhatsz a legfontosabb teendőknek és tévhiteknek, ha pedig ezzel megvagy, még mindig itt a blog: amennyiben a cikkekben sem találsz választ felmerülő kérdéseidre, azt jelezd nekünk és már készül is az új anyag!

Szerző: Csősz Roland