A nemi betegség és a népzene közös gyermeke

nepzene.jpg

Azt reméljük, hogy az elmúlt napok zenés posztjaival sikerült megmutatnunk: a nemi betegségekről igenis lehet szórakoztatóan beszélni! (Persze reméljük, hogy a blog többi posztjának olvasgatása se okoz krónikus depressziót.) De ha már így bejött nektek a téma, felülünk még egy körre a zenevonatra, ám ezúttal megcsavarjuk a szokásos menetet egy különleges kezdeményezéssel. Mert hát a ’40-es évek Amerikájában igen kreatívan igyekeztek informálni mindenkit az STD veszélyről, de azért erre mi sem gondoltunk.

Egy rádióműsort készítettek VD Radio Projekt néven. A rövidítésre azért volt szükség, mert a gyártók attól féltek, hogy a venereal disease (a „nemi betegség” szavak angol megfelelője) kifejezés hallatára azonnal elkapcsolnának az emberek. A módszer működött, a hallgatók újra és újra visszatértek, és ez egyértelműen a kreatív megoldásnak volt köszönhető.

Egy-egy adást mindössze tizenöt percbe sűrítettek bele, néha valódi betegek beszámolóira, másszor kitalált történetre alapozva, ám nem kizárólag ennyire leszűkítve. A hagyományos interjúktól eltérően itt ugyanis a történetet zene kísérte, méghozzá híres amerikai folkzenészek segítségével. Hazánkban talán kevesebben ismerik, de Tom Glazer, Woody Guthrie, Sister Rosetta Tharpe, Merle Travis, Roy Acuff és Hank Williams nevei a country kedvelőinek máig ismerősen csenghetnek.

A zenészek főleg a rádiódrámákat kísérték, tulajdonképpen afféle trubadúrként reagálva a cselekményre és narrálva azt, vagy akár folytatva, amikor az épp megállt valahol. A legszomorúbb az volt, amikor Roy Acuff bevallotta, hogy az egyik általa kísért történet igaz. A sztori szerint Lester és Ann összejönnek, de mielőtt még megházasodnának, Lester megcsalja menyasszonyát és elkap Millitől egy igen kellemetlen betegséget. Ann csak akkor tudja meg, hogy nemi beteg lett férje által, mikor már állapotos. Lester erre úgy elszégyelli magát, hogy otthagyja feleségét és születendő gyermekét. A zenész azért hozta be épp ezt a történetet a műsorba, mert remélte, hogy barátja is hallgatja és szerette volna meggyőzni, hogy térjen vissza családjához.

Érdekes kérdés, hogy nálunk vajon mennyire működne egy ilyen koncepció. Tudjátok mit, írjátok meg kommentben, ti hallgatnátok-e ilyeneket a reggeli műsorba ágyazva vagy akár azon kívül! Viszont ha már muzsika, ne maradjunk ma sem STD dalok nélkül. Bár nem épp country, azért a hangulathoz még reméljük, szerintetek is passzolnak Keith Rivers és a The Coasters dalai.

Szerintetek hasznos lenne hasonló műsort adni a magyar rádiókban?

Ha a téma bővebben is érdekelne, kattints ide a honlapunkért.

Szerző: Csősz Roland