Hogy kaphatsz el szex nélkül is nemi betegséget?

tetko.jpg

Nagyon sokan vannak azok, akik inkább élnek együtt kisebb-nagyobb tünetekkel, minthogy kezeltessék magukat. A sok alatt pedig tényleg rengeteget értünk: 25 éves korra minden második embernek lesz valamilyen STD-je (szexuális úton terjedő fertőzése), de az őszülő generáció még ennél is nagyobb arányban terjeszti a fertőzéseket – ők a legveszélyeztetebbek. Persze a gond nem csak a nem akarás, a legtöbben nem is tudnak róla, hogy betegek.

Mindez ellen lehetne tenni egy-egy védőoltással, vagy az éves orvosi rutinlátogatások közé iktatott STD szűréssel. Viszont mivel ez a legtöbb ember esetében elmarad – talán pusztán a megbélyegzéstől való félelemből vagy egyszerű undorból –, tovább terjesztik akaratlanul is a saját fertőzéseiket. Mert hát ki gondolná, hogy beteg lenne, ha nincs semmilyen tünete? Vagy ha éppen a hátán jönnek ki rendszeresen kiütések, vajon hányan tudnák, hogy azt egy nemi szervi herpesz is okozhatja?

Pedig a legtöbb beteget az juttatja kórházba, hogy tünetmentes (vagy önmagát annak tartó), ámde valójában valamilyen fertőzést terjeszteni képes partnerrel hálnak. A fent említett herpeszt sem véletlen említjük: az új betegeknek kb. 99%-a tünetmentes partnertől kapta el a fertőzést.

tetko2.jpgDe tegyük fel, hogy valaki tudja, hogy nemi beteg. Lehet, hogy kezelteti magát, lehet, hogy nem. Akárhogy is, amíg az orvos azt nem mondja, hogy már nem fertőz, addig veszélyt jelentene a partnerére a közösülés. Megoldásként használhatnak óvszert – ami sok betegség ellen véd, de sajnos a HPV ellen például pont nem eléggé – vagy még többen dönthetnek úgy, hogy akkor egy ideig nem közösülnek a hagyományos, vaginális úton. A gond ezzel megint csak annyi, hogy orálisan és análisan szintúgy terjed az összes létező STD, tehát ezeket is maximum óvszer használata mellett érdemes végezni.

Persze az óvatoskodást nagyon is túlzásba lehet vinni, HIV mellett például lehet teljes értékű életet élni a megfelelő kezeléssel úgy, hogy még csak nem is fertőz soha az illető. Ezzel szemben az egyszerűnek tűnő herpesz épp a gyógyíthatatlan betegségek közé tartozik jelenleg.

- Rendben, ígérem, mostantól mindig óvszert húzok, és mikor megtudom partneremről, hogy fertőzött, már törlöm is a szex szót a szótáramból. Most már védve vagyok?

- Nem.

Herpeszt például pont kaphatsz el a nagyitól is, de a HPV okozta szemölcsök terjednek közösülés nélküli bőrkontaktussal is. Meg persze ott egy csomó más betegség is, amit születendő gyermeked is elkap, ha STD fertőzöttként leszel terhes, vagy mondjuk szülés után kapsz el valamit, szoptatási időszakban.

twtko3.jpgEgy óvatlan csók a buliban szintén hozhat meglepetést néhány nap elteltével. Arról, hogy a közös tű- vagy borotva használat milyen veszélyekkel jár, talán már beszélnünk se kellene, de mivel továbbra is divat a piercing és a tetoválás, nem árt tudni, hogy egy nem szakszerűen fertőtlenített tű miatt is hamar a nemi’ gondozóban köthetsz ki, amennyiben az előzőleg egy beteg ember vérével érintkezett.

Azt már csak az esetekkel való gyakori találkozás miatt emeljük ki, hogy ugyanez vonatkozik a közös fogkefe és szexuális játékszer használatra is. Ugyanakkor azt sem árt tudni, hogy nem csak a közös tűhasználat miatt kórházba kerülő drogfogyasztók, de akár egy ottani egészségügyi dolgozó is adhat át egy nyílt seben keresztül olyan betegségeket, mint a hepatitis B, C vagy mondjuk a luesz.

Ezek a legfőbb veszélyek, nem a WC ülőkén tanyázó és úszómedencében úszkáló állítólagos bacik és vírusok. Rengeteg tévhit él az emberek fejében a szex kockázataival kapcsolatban, de még inkább a nemi betegségekről hallani túl keveset, ha valamit egyáltalán. Néhány dologra kellene csak odafigyelnünk, és sokkal, de sokkal egészségesebb világban élhetnénk.

A Stop STD! kampány a nemi betegsége ellen dolgozik, melynek elsődleges útja az edukáció. Az internet világában már ezer felől olvashatsz a témában, azonban hiteles, orvosilag ellenőrzött szövegeket egyre ritkábban. Ha nem fórumokozók állítólagos megoldásaival szeretnéd saját és környezeted egészségét kockáztatni, mindenképp olvasd át legalább ezt az oldalunkat.

Szerző: Csősz Roland