Néha az AC/DC-nek is fájt a pisilés

acdc.jpg

Az egészségünk komoly téma, de ma már semmit nem lehet ennyivel eladni, legyen az bármily fontos is. Ez a blog is ezért jött létre: ha csak azt sulykolnánk, hogy a nemi betegség így meg úgy, és hogy mindenki húzzon óvszert, különben baj lesz… hát, nem sok olvasónk lenne.

Persze mindig kell egy platform a lényegnek, de az üzenetet általában némileg szofisztikáltabb köntösben kell tálalni. Ebben elég sokat segít, ha beszáll a kampányba az AC/DC is.

Tulajdonképpen szerencsének is mondhatnánk, hogy a nagy rocksztárok ennyire szeretik „élvezni az életet”, már ami a promiszkuitást illeti. Lehetnének persze erkölcsösebb példaképek is a kamaszok számára, de egy okból mégis jól jön most nekünk ez az életvitelük: újabb bizonyítékát adják, hogy aki sorra összefekszik mindenkivel, az sokszorosára növeli az amúgy sem csekély esélyét annak, hogy elkapjunk valami nem kívánatosat.

Viszont mivel a befutott könnyűzenészek nagyon is elkapják, legalább ihletet merítenek belőle és dalba fojtják bánatukat. Mondjuk az már talán túlzás, hogy valaki a bandáját is nemi betegségnek nevezze el, de úgy tűnik, még ilyen is megtörténhet. Az ő zenéjük viszont egy meglehetősen szűk réteget szólít meg – ha egyáltalán bárkit –, de szerencsére a rock nagyobb neveket is tartogat.

Vegyük például Frank Zappát, aki egy elhallott félmondatból már 1978-ban direktben énekelt a nemi betegségekről, de élvezhető formában. Egyetlen hibája, hogy a dalszöveg szerint a WC ülőkéről kapta el a betegséget, pedig ennek esélye gyakorlatilag egyenlő a nullával.

Pedig nem Zappa volt az első, aki tanulságot vont le egy balul elsült kalandból. Shel Silverstein amerikai író – gyerekmesékkel vált híressé – hébe-hóba muzsikálásra is adta a fejét, melyet sok hálás követője hallgatott.

De nem csak ő, hanem a zseniális Tom Lehrer is tudta, hogy kell terjeszteni az igét: bár sokan hallottak már a nemi betegségek létezéséről, e szatírája elég jól aposztrofálja azt is, hogy ha egy szűk közösségben egy valaki megkapja, akkor az hamarosan továbbadhatja másoknak is.

A valaha készült legjobb STD témájú zenék egyike mégis az AC/DC The Jack című száma. Egyetlen hibája van csupán: a dal némi értelmezést igényel. Az ausztrál Bon Scott ugyanis híresen sok nővel feküdt össze. Márpedig hazájában a gonorrhoeát Jack-nek is nevezik, épp úgy, ahogy minálunk tripperként és kankóként is ismert. Valószínűleg kevés embernek sikerül ilyen fülbemászó módon közölnie orvosával, hogy valami gond van odalenn.

Nektek szokott sikerülni? Ha félnétek élőben, próbáljatok előbb online konzultálni. Anonim és persze ingyenes megoldást találsz honlapunkon a betegségleírásokkal egyetemben.

Szerző: Csősz Roland