Szülői felvilágosítás, IV. rész

Az online módszerek

gettyimages_scaring-away_504008174.jpg

Felvilágosító túránk utolsó állomása mi más lehetne, mint minden tudás tárháza: az internet – és annak minden mocska. Mert bár nagyon hasznos tippeket lehet találni a legtöbb problémára és kérdésre, azért kell némi szerencse is, hogy érdemi információhoz jussunk. Például, ha rákeresünk Google-ben a szex szóra, kapunk egy nagy adag szexpartner kereső, illetve pornó találatot, és a cikk írásának pillanatában csak a lista végéhez érve akad egy rendes találat is: az NLCafé szexszel kapcsolatos írásai, melyek közt szerencsére akadnak valóban hasznosak is.

A fenti – ahogy a később felsorolt oldalak egyike sem – fizetett hirdetés, a cikk írásának pillanatában ez a szomorú valóság. Ahogy az is az, hogy ezt a találati listát tulajdonképpen természetesnek vesszük már, és bele se gondolunk, hogy a gyerekünk vajon honnan fog mégis informálódni? Ha mi nem vesszük a fáradtságot a korábban taglaltakra, akkor sehonnan. Valószínűleg pornót fog nézni, mert más alapja nem lesz, és bár a maszturbáció alapvetően egészséges kamasz szokás, fantáziálás helyett a képek és főképp, a videók böngészésével olyan durva dolgokra találhat, amit és ahogyan normális felnőttek sose csinálnának. Ettől az embernek megváltozhat az egész szexualitásról alkotott elképzelése, ami pedig a későbbi kapcsolataiban is meglátszik majd. A pornótól persze tiltani nem tudjuk, lévén már akár a mobiljáról is tudja nézni, míg bezárkózik a WC-be. Okosabb döntés inkább megtanítani a kölköt az internet tudatosabb használatára. (Ami nem kis kihívás, mert ők már beleszülettek.)

szulfel4_2.jpg

Egyfelől nem kell tabuként kezelni, hogy a pornó létezik, mert ha ilyen mennyiségben fordul elő, akkor elkerülhetetlen, hogy a gyerek belefusson – még böngészőkorlátozás ellenére is. Elmondhatjuk viszont, hogy mi is néztünk kamaszként – még esetleg akkor is, ha nem – és azt vettük észre, hogy "így" meg "így" nehezített a későbbi életünkön. Ha szabályok prédikálása helyett saját történetként adjuk elő az olvasottakat, akkor a gyerekben jobban megmarad majd minden, hiszen nem csak kioktatásról van szó, hanem sokkal inkább élettapasztalatról.

Emellett ha már pornót néz – még ha nem élvezkedés, hanem –, mert tanulni szeretne valamit a szexről, jó ötlet kifejezetten kamaszoknak létrehozott információforrást ajánlani a gyereknek. A KamaszPanaszról például már valószínűleg az is hallott, aki rég elmúlt 18: nem mai darab, de még most is frissül és minden, kamaszodást érintő kérdéssel foglalkozik. Ugyanakkor ez már kicsit „idősebb” generációnak szól, akik már akár élőben is kezdenek ismerkedni a felnőtt élet kihívásaival és örömeivel.

szulfe4_3.png

A fentinél sokkal újszerűbb megoldás a Yelon, aminek weboldala és alkalmazása is van már, és bár a fentinél szűkebb témát vesz alapul, azt olyan profin teszi, hogy csak ámulunk tőle. A kezdőoldal teljesen személyre szabható kortól, nemtől és érdeklődéstől függően, a cikkek pedig tartalmilag nem csak hasznosak, de kellően tömörek is. És ami a legszebb: van szülőknek szóló oldala is. Valószínűleg a témában ennél hasznosabb oldalt még nem készítettek, úgyhogy mi mindenféle támogatás nélkül is bátran ajánljuk a kamaszoknak és szüleiknek egyaránt.

Ha érdekel, mi mindenre érdemes felkészítened a gyermeked, látogass el std.hu anyaoldalunkra is!

Szerző: Csősz Roland