Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A pornó börtönébe zárt férfi

2017. október 02. - Csősz Roland

porn-addiction-.jpgPhilip Zimbardo, a börtönkísérletek koronázatlan királya mostanában a férfiak „elmacskásodásával” foglalkozik. A mai hiperérzékenységük a korral jár – mondhatnánk –, de Zimbardo felteszi a kérdést: Miért? Mert igaz ugyan, hogy most nincsenek háborúk, amikre folyton készülni kellene, s ezáltal az egykori lelki szilárdságra sincs ugyanakkora szükség, mint annak idején. Viszont tagadhatatlan tény, hogy a felnövő fiúk egyre kevesebb önbizalommal és egyre magányosabban tengetik mindennapjaikat, ami szoros összefüggésben lehet ezzel, és még szorosabb kapcsolatban a különböző addikciókkal.

Számos pszichológus, pszichiáter megfogalmazta már, hogy az önbizalom alapja a sikerélmény. Minél keményebb munkával lehet teljesíteni a feladatot, annál nagyobb a kapott löket az élethez. Ma viszont sikerélményt már annyi dologgal lehet szerezni, és olyan egyszerűen, hogy míg a szervezet dopamintermelését ugyanúgy beindítják, lelkileg teljesen más következményekkel járnak az ilyen örömök.

Erre példa a videójáték és a pornó, amikre még ha nem is kell mumusként tekinteni, fontos ismerni azok hátulütőit is. A közhely, miszerint mindent módjával, ezeknél különösen igaznak bizonyul: bár az USA-ban már a filmekkel és könyvekkel egyenrangú művészetek közé sorolták a videójátékokat, tagadhatatlan tény, hogy akárcsak a sorozatokra, úgy a játékokra, és persze a pornóra is rá lehet függeni. Méghozzá azért, mert az emelkedett dopaminszint perceken belül elérhető az általuk nyújtott kielégülésben, pontszámban, akármiben.

A gond csak az ezzel, hogy a cél túl gyorsan, ráadásul különösebb buktatók nélkül érhető el: nem kell randira vinni a hölgyeményt, fizetni a drága vacsorát és még mosolyogni is az egészhez. Mennyivel egyszerűbb otthon tíz perc alatt elintézni az egészet! Ja, hogy közben az önfejlesztés során átélt kudarcokkal nem kell szembenézni? Pláne, hogy hagyom az egészet a fenébe.

A fenti felfogás elterjedéséért ugyanannyira felelős az elterjedt internethasználat és így a könnyű hozzáférés, mint a válásokkal szembeni engedékeny attitűd, mely lehetőséggel sok pár él is. Az így kialakult egyszülős nevelés, és az ezzel járó férfiminta hiány sodorja a fiatalokat és idősebbeket is olyan pótcselekvések felé, melyekkel elkerülhetők az egymásnak ellentmondónak tűnő elvárások: legyél képes kellően érzékenyen viszonyulni a nőkhöz, de közben maradj határozott és erős is, hogy bármivel szemben megvédd. Ez az elvárás evidensnek tűnhet, de valójában a korábbi századokban sem valósult meg általánosan. Gondoljunk csak bele, hány pasi volt kíváncsi rá, hogy az asszonykának milyen hangulata volt éppen?

A mintahiány ráadásul a „Hogyan legyünk Férfiak?” kérdés másik aspektusát is felveti: hogy néz ki egy családapa? Az identitáskeresés emiatt, akármilyen furán hangzik is, szintén a pornó irányába kezd terelődni, mert ott legalább világosak a nemi szerepek.

porno_nagy.jpg

A pornó önmagában nem gond, viszont a túlzásba vitt pornónézés annál inkább. Akkor jelenthetjük ki, hogy problémákhoz vezet, amikor azt megérzi a párkapcsolat is. Ennek lelki megnyilvánulása lehet, ha a felek a pornóban látottakhoz kezdik hasonlítgatni saját szexuális életüket, mert így könnyen arra juthatnak, hogy partnerük „mégsem olyan jó az ágyban”. Szerencsés esetben azért idáig nem jutnak el, viszont a filmekben látott változatosabb ingervilághoz szokva valódi kontaktusnál erekciózavarok is felléphetnek férfiak esetében.

A megoldás? A függőségek – azaz valamilyen hobbi vagy tevékenység túlzott kihatása a mindennapokra – pótcselekvésként szolgálnak. Érdemes pszichológusi segítséget kérni a leszokáshoz, mert a valódi problémaforrás megtalálása nélkül a szokás elhagyásának kudarcát vagy esetleges siker esetén egy új, megint csak túlzásba vitt függőség kialakulását kockáztatja.

Ha érdekelnek a szex egyéb területei is, látogass el std.hu oldalunkra!

A bejegyzés trackback címe:

https://stopstd.blog.hu/api/trackback/id/tr2812723066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lisbeth Salander 2017.10.04. 09:45:02

"Szerencsés esetben azért idáig nem jutnak el, viszont a filmekben látott változatosabb ingervilághoz szokva valódi kontaktusnál erekciózavarok is felléphetnek férfiak esetében."
Nehogy már ez legyen az egyetlen probléma. És arról miért nem ejtünk egy szót sem,hogy a pornón felnövekedő pasik irreális elvárásokkal fordulnak a partnerük felé? Hogy a filmen látott sokszor fájdalmas vagy visszataszító dolgokat várják el tőle?

Ratyi Manó 2018.06.01. 00:26:08

@Lisbeth Salander: a nők minek vállalják el hogy lehugyozzák űket?

moonshadow 2018.07.26. 19:39:47

"Hogy a filmen látott sokszor fájdalmas vagy visszataszító dolgokat várják el tőle?"
Ez nem a pornó miatt van, hanem a kevés iq okozza. A film az csak film.

The Cortez · http://redstyleschool.blog.hu/ 2019.11.09. 20:24:56

@Lisbeth Salander: „a pornón felnövekedő pasik irreális elvárásokkal fordulnak a partnerük felé?”

És a nők miért fordulnak irreális elvárásokkal a partnerük felé?

kodacx 2019.12.17. 11:47:50

Igen, a pornó valós és tényleg nagy probléma...
Igen, rengeteg mai férfi (és nő is) van rákattanva, való szexualitás helyett...
Igen, a pornó nem reális, nem valós, nem egy hús-vér nő!
A pornó nem csinál neked (nem kell mindig, de néha qrva jól esik) kaját, nem vakarja meg a hátad, nem sétál veled kézen fogva, nem simogatja meg a nyakad, fejed, nem röhög veled teli szájjal, nem hallgat meg, vagy nem meséli el, ami vele történt, őt bántja...
A pornó az egy szexuális, vizuális szuperinger...

Csak egy valamit nem értek:
A férfiakról ebben a témában három réteg poshadt vizes lepedő "le van húzva"...de hol van, hogy MI EBBEN, a ma kialakult helyzetben A NŐK SZEREPE?!?

Igen, ez a "Mennyivel egyszerűbb otthon tíz perc alatt elintézni az egészet! Ja, hogy közben az önfejlesztés során átélt kudarcokkal nem kell szembenézni? Pláne, hogy hagyom az egészet a fenébe." ebben nagy igazság van...
DE!
Mondjuk azt megkérdezném, hogy pld. mi köze van az ÉN önfejlesztésem esetleges kudarcának ahhoz,
amikor pld. a nővel van gond?!?
Amikor pld. egy nő kizárólag olyan férfiakkal létesít testi kapcsolatot, akik ANYAGILAG egy adott szinten állnak...(ő persze nem kurva...neeem, a nő sose...csak evolúciós szempontból szelektál, ugye...) aztán pedig olvassuk a sok elkeseredett, bántalmazott, olykor terrorban tartott, meg is ölt nőkről szóló sztorikat...amiknek a hátterében igen sokszor sajnos az van, hogy a pár/partnerválasztáskor annak egyéb tulajdonságai - pld. ANYAGI HELYZETE - kicsit fontosabb volt, hogy milyen a lelkülete...
Mi van akkor, amikor egy nő szexmegvonással büntet?
Vagy mi van akkor, amikor a nővel igenis gond van, szexuálisan?
Amikor a nőt egész egyszerűen nem érdekli, nem fontos a szex, nem tudja, nem tudja felfogni, a férfiaknak mennyire fontos a szex...
Mi van akkor, amikor egy nő olyan gátlásos, olyan módon szorong, hogy ő nem kívánja, tudja élvezni a szexet...amikor a nőnek a saját önfejlesztésével van gond?!?
Vagy amikor egy "modern, erős, emancipált, céltudatos, önálló" nő egész egyszerűen képtelen a gyengédségre, vagy a gyengeség jelének fogja fel, vagy vannak irreális elvárásai...

Igen, a férfiak között sok az erőszakos, önző, a bunkó, a vadállat...
De itt is van ám kettős mérce:
Ha egy férfi meg meri jegyezni, hogy XY nő neki nem vonzó, szexuálisan, mert kicsi-nagy-lóg a melle, van rajta X kiló, sovány, kövér, pattanásos, szeplős, stb. a bőre...akkor - főleg sok nő szemében - ő a világ mocska, vagy impotens, vagy "látens buzi", hogy képzeli ezt, hiszen MINDEN NŐ gyönyörű...egy csoda... :D

De amikor egy nő azt mondja, hogy nála - hát sajnos, de hát ez van, ugye - nincs is esélye olyannak, aki:
- sovány,
- kövér
- pocakos
- szőrös
- kicsi, nagy, túl nagy farka van (igen, sokaknál ez is van)
- nincs autója, lakása...
- ilyen-olyan csillagjegyben született (ettől megyek falnak),
- már elvált,
- EGYKE (Ez nagyon durva, ezt nem régen hallottam egy beszélgetős műsorban egy amúgy (általam eddig) tök intelligens(nek tartott) nagyon csinos, nagyon belevaló nőtől...mert ő annak alapjánbizony megmondja, hogy az adott ember milyen lelkileg-emberileg...)

Szóval értem én, hogy a pornó szar dolog...és tényleg káros...csak higgyük már el, hogy a rá kattant mai faxik igen nagy része az azért a pornót választotta (aztán meg esetleg kattant rá teljesen) mert a mai nők egy igen nagy része meg olyan lett, amilyen...
És ezen meg nekik kéne elgondolkodni...hogy azért az valahol rájuk nézve is kemény kritika, hogy sok mai férfi inkább száraz kézzel kiveri egy 8 perces videóra, mint hogy megpróbáljon felszedni egy hús-vér nőt. :(