Mi állhat a kondom fóbia mögött?

kondom.jpg

Több ezer éve, hogy feltalálták az óvszert Egyiptomban, de még ennyi idő se volt elég, hogy megszerettesse magát az emberekkel. Persze van „némi” különbség az akkor és a most használatosak közt, de az ellenszenv ma is ugyanaz: nem olyan kényelmes, mint nélküle. Csak épp a használata nélkül elkapható betegségek se azok. Nézzük hát meg, miért maradt fenn több ezer éven át egy olyan érv, ami még mindig nem felülírható, hiába menthette volna meg sokak életét. Ezúttal nem az óvszerrel kapcsolatos allergia hátterét, sem a szexuális diszfunkciót jelentő pszichés vagy épp fiziológiai értelemben vett fóbiát, hanem egy általánosabb mentalitást veszünk górcső alá, mely alapjaiban ássa alá a nemi betegségekkel folytatott harcot.

Jelenleg a hagyományos óvszer a világ egyik legjobb fogamzásgátló módszere. Ennek milliónyi oka van, de köztük szerepel az is, hogy könnyebb észben tartani használatát, mint mondjuk a tablettát időben bevenni vagy épp női kondomot vásárolni, merthogy azt még legfeljebb sexshopokban találni. Ráadásul csak két lehetőség van arra, hogy óvszerhasználat mellett is teherbe essen valaki: ha menet közben a pasi sunyi módon leveszi, vagy ha kiszakad. Utóbbi miatt érdemes a jobb minőség mellett dönteni és nem feltétlen a legvékonyabbat használni egy különösen szenvedélyesebb estén.

stopstd-blog-banner3_1680261965.pngValószínűleg azért is sokan ellenzik az óvszert, mert még mindig nem is tudják, milyen nagy szerepe van nemi betegségek megakadályozásában. Pedig jelenleg ez az egyetlen módszer arra, hogy elkerüljük a HIV fertőzést vagy a nemi szervi herpeszt, melyek mindegyike gyógyíthatatlan betegséget jelent. Az elmúlt több ezer év alatt újabb szexuális úton terjedő betegségek is megjelentek, de még ez sem volt elég – egész egyszerűen azért, mert az óvszerről mindenki a fogamzásgátlásra és nem az egészség megőrzésére asszociál. Jó kérdés, hogyan lehetne változtatni ezen, mert különösen fontos lenne: az óvszer használatával ugyanis nem csak magunkat védjük meg a fertőzésektől, de ha már elkaptunk valamit, akkor így annak továbbadását is megakadályozhatjuk.

kondom2.jpgItt viszont megint visszakerülünk a téma legelejére: az STD-k ellen anális és orális szexnél is ugyanúgy kell védekezni, de ez kényelmetlen. És akkor megint ott tartunk, hogy vajon mi a kellemetlenebb? Ha halszagú leszel odalenn vagy ha van egy vékony gumiréteg köztetek?

Az egész ott kezdődhetne el, ha a fiatalokat ránevelnénk a használatra, mert hihetetlen statisztikákkal találkozni: a nők 92%-a nem hord magánál óvszert. Ez az arány a férfiaknál jóval szerencsésebb és talán épp ebben bíznak a hölgyek is. Viszont azzal ugyanúgy összefügghet, hogy a promiszkuitásra való hajlamot egyik nemnél elfogadottabbnak tekintjük a másikhoz képest, és az óvszer magunknál tartása ennek szimbolikus jelzése.

Szóval talán nem is ott kellene elkezdeni az óvszerek népszerűsítését, hogy elmagyarázzuk egészségmegőrző szerepüket, hanem feltérképezzük annak a társadalomban jelen lévő, kimondatlan jelentéseit és az ezzel kapcsolatos hozzáállást próbáljuk megváltoztatni. Persze az is lehet, hogy ez magától meg fog változni, hiszen nagyszüleink még valóban olyan világban éltek, ahol a nőknek „megvolt a maguk helye” és a szabadabb szexualitás elsősorban a férfiak kiváltsága volt, de a világ elindult az egyenjogúság felé, és ha az a felfogás is elfogadottabbá vált, hogy egy nőnek több mint egy partnere legyen élete során, akkor érdemes lenne kideríteni, hol az a szakadék, ami miatt ennek ellenére se mernek óvszert hordani maguknál az emberek.

A nemi betegségek elleni védekezést nem csak az óvszerhasználattal lehet elkezdeni. Először ismerd meg, mi minden ellen kell egyáltalán felvértezned magad és aztán azt, hogy milyen módszereket használhatsz te is a mindennapokban.

Szerző: Csősz Roland