Ettől lesz rossz a szex – Férfi oldal

ettolrosszffi.jpgLegutóbb főleg a női oldalt pedzegettük, most azonban a férfiak panaszain a sor. Nem árulunk zsákba macskát: a lelki folyamatok mindkét nemnél egyformán rányomhatják bélyegüket az ember szexuális életére, akár egy életen át. A kérdés az, hogy felismerjük-e ezt vagy pusztán a tünetek orvosolásával próbálunk hosszú évekig szélmalomharcot folytatni?

Szexuális traumát nem csak nemi erőszak által lehet megélni, de nemi erőszakot sem csupán nőkkel szemben lehet elkövetni. Azon férfiak, akik bármiféle szexuális bántalmazásban vagy megaláztatásban részesültek, komoly problémákkal nézhetnek szembe a szexuális életük későbbi szakaszában is. A tünetek változhatnak persze, az ok-okozat nem vázolható fel tökéletesen az egyes diszfunkciókhoz, de az összefüggés már nyílt titok – a gond az, hogy aligha hallani olyan esetekről, hogy férfiakat ilyen atrocitásokat érnének, s így mikor megtörténik, nem mindig van tisztában vele az egyén sem, hogy épp valami rossz, oda nem illő dolog esett meg vele. Merthogy ezt már akár szülőkként is elkövethetik a gyerekkel, ha éppen lányt vártak volna, vagy ha valamiért nyíltan viccelődni kezdenek a fiúk péniszéről.

boc_banner_1616759786.jpg

Ennek a látszólag ártalmatlan közjátéknak az eredménye merevedési vagy orgazmuszavar is lehet, ám minderre nyilván csak évekkel később derül fény, s így nehezen kötik össze az elszenvedők a korábbi élményeket a jelen tünetekkel. Ha valakinek a felsorolt problémák bármelyike fennállna, érdemes lehet az orvosi vizsgálat, de csak hogy megbizonyosodjanak róla, nincs-e valamilyen biológiai oka. Lehet szó alacsony tesztoszteronszintről, valamilyen fej- vagy idegrendszeri sérülésről, netán egy-egy gyógyszer vagy alkohol hatásáról is. Lelki okokról csak akkor beszélhetünk, ha ezek mindegyike kizárható. Amikor viszont ezen túl vagyunk, akkor nagyon is fontos megvizsgálnunk azt, hogy vajon mi történhetett korábban és ez már nem megy egyedül: ahogy az orvoshoz a fizikai rész miatt mentünk kivizsgálásra, úgy pszichológust vagy egyéb szexuálterapeutát is érdemes felkeresni a lelki rész mikéntjeinek megértéséhez.

ettolrosszffi2.jpgFontos azonban, hogy nem kell azonnal borzasztó szülőkre asszociálnia annak, akinek az orvosok minden opciót kizártak már, s ők maguk is lelki okokra gyanakodnak: a problémák nem éppen elenyésző részét valamilyen teljesítményszorongás vagy a túlzásba vitt pornó okozza. Ha a szexet teljesítményhelyzetként értelmezi egy férfi és ettől állnak elő a nemi szervi gondok, arra szintén kevés rálátása szokott lenni az egyénnek – annál jobb útmutató lehet viszont az őt kezelő szakembernek. A szexhez ugyanis hiába kell a merevség, szükséges egyfajta ellazultság is, enélkül éppúgy előfordulhat korai magömlés, mint az ejakuláció hiánya vagy csak részleges (retardált) megjelenése. A merevedési zavarok leggyakoribb oka pedig bizonyítottan a pornófüggőség, mert a néző számára idealisztikusnak tűnő szexuális helyzet – legyen szó akár a külsőségekről, akár a felek közötti szereposztásról – jóval extrémebb élvezetet adhatnak bizonyos szempontból a valódi partnerhez képest, akit így tudattalanul is unalmasnak vagy legalábbis kevésbé izgalmasnak tarthatnak.

És egyeseknek talán hihetetlenül hangozhat a sztereotip férfiképpel összevetve, de nagyon is létezik, hogy stresszes időszakban, fáradtan vagy épp a kapcsolat mélyebb pontján a pasik is kevésbé kívánják a szexet – ideje lenne ezt a férfiaknak is nyugodtan felvállalniuk a macsó mentalitás helyett. Persze ez is csak addig normális, ameddig átmeneti jelenségről van szó. Abban az esetben viszont, ha a férfi teljes mértékben aszexuálisnak tartja magát és – ez nagyon fontos! – zavarja őt az életvitelében vagy kapcsolataiban, úgy szintén érdemes lehet többféle szakembernél is megfordulni, mert bizony a – legtöbbször túlzott vallási buzgóságból fakadó – szigorú szexuális neveltetés és bűntudatkeltés következménye ugyanúgy lehet, mint a tényleges neurológiai vagy endokrinológiai problémáké, amik komoly orvosi kivizsgálást igényelnek.

Ha ezeken túl felmerül a fertőzés gyanúja is, vagy egyszerűen csak szeretnél biztos lenni benne, hogy nincs lappangó betegséged, fordulj nemigyógyászhoz. A tüneteknek itt nézhetsz utána, de az Orvos válaszol rovatban akár Dr. Szandányi Réka segítségét is kérheted.

Szerző: Csősz Roland