Mi számít természetesnek a szexben?

termeszetes1.jpgValószínűleg senkinek nem újdonság, mekkora aggályokat keltett és sajnos kelt mind a mai napig sok szülő fejében a gondolat, hogy a gyermekük maszturbál. Nyugalom, legyen akárhány éves is a gyerek, ez tök normális! A valódi probléma ott kezdődik, ha valakinél ez lesz az egyetlen módja a feszültségoldásnak, és ott tetőzik, amikor ez a szorongáscsökkenés is kizárólag pornó által lesz elérhető. Persze itt is felmerül a kérdés: vajon mi a „természetes”? Ma ennek a fogalomnak próbálunk utánajárni a szexuális egészség vonatkozásában.

A maszturbáció és egyéb szexuális jelenségek megítélése egészségügyi szempontból mindig azon múlt, hogy az adott kor mennyire látta bele a betegséget – más szóval az egészséget úgy próbálták definiálni, hogy abból kizárták az orvosi tényezőt. Ez sajnos még ma is tendencia – elég csak a homeopátiára vagy a pszichológusok világával párhuzamosan futó hétvégi „lélekhegesztőkre” gondolni. Ami viszont a szexualitást illeti, az utóbbi időben szerencsére több előrelépés is történt: egyre kevesebb dologra mondják, hogy deviancia, mert orvosilag felülvizsgálva egyszerűen semmi ok nem utal rá, hogy így nevezzük. A természetesség fogalmát ma már általában csak akkor korlátozhatja valami, ha abból az egyénnek konkrét egészségkárosító hatása származik – legyen az testi, lelki vagy társas életre vonatkozó.

termeszetes2.jpg

Ha már a maszturbációt sikerült is korábban megtárgyalnunk, akkor is ezer más témában merülhet még fel kérdés, hogy vajon ez vagy az része-e a szexuális egészségnek. Például az orgazmus hiánya/megléte, egyáltalán természetes-e, ha mindig van, vagy ha soha sincs? Valószínűleg annak, aki emiatt szakembert keres fel, problémát jelent, de ha valaki elmulasztja ezt, akkor sem biztos, hogy az illető csak nyugtázta magában a tényt, hogy ő ilyen. Sokkal valószínűbb, hogy kényelmetlenül érzi magát, de nem mer segítséget kérni. Pedig tényleg ennyin múlik, és csak azért, mert másoktól nem hallunk az ilyen jellegű problémáikról, még nem jelenti, hogy nekik nincsenek. Legyünk bátrabbak, merjük legalább mi meglépni! Mert hiába szorulunk is segítségre, akkor sem szabad elfelejtenünk a legfontosabb kérdést:

Na, és akkor mi van?

Hát semmi, mert természetes az is, hogy az életben akadnak egészségügyi gondjaink, legyen az olyan fiziológiai eredetű, mint egy megfázás, vagy olyan, amit biológiai magyarázatok helyett olykor csak a lélek kúrálásával tudunk rendbe tenni. Betegnek lenni szabad és természetes dolog, ezért se szégyenkeznie, se szenvednie nem kellene senkinek, ha egyszer elérhető a gyógykezelés. Akármi bajunk legyen is, az első, hogy megértsük azt, hogy miért alakult ki, és tegyünk az ellen, hogy elkerüljük a megismétlődését. Ebben ma már az urológusok vagy épp szexuálterapeuták sokat tudnak segíteni.

Ne feledd: ha szexuális egészséged épp valamilyen fertőzés miatt csorbult, akkor nemigyógyászhoz kell fordulnod, de itt is kérhetsz ingyenes segítséget. Egyéb jellegű problémákkal a következő cikkekben fogunk még foglalkozni. Érdemes visszanézni!

Szerző: Csősz Roland