Ezen múlik az egészséges szexualitás

egeszsegessex1.jpg

A nemi betegségek megismerése egy fontos dolog, de nem véletlenül beszéltünk már többször is például a pornó hatásairól: a szexuális egészség megőrzése ugyanis jóval több annál, hogy mindig jusson eszünkbe óvszert húzni. A WHO alapvetően három fő aspektust talált a szexuális egészség kapcsán:

  1. „a szexuális és reproduktív viselkedés élvezetének és kontrolljának képességét, a szociális és egyéni erkölccsel összhangban,
  2. mentességet azoktól a félelmektől, szégyentől, bűntudattól, előítéletektől és más pszichés tényezőktől, amelyek gátolják a szexuális reagálást és károsítják a nemi kapcsolatokat,
  3. mentességet azoktól az organikus zavaroktól, betegségektől és hiányosságoktól, amelyek akadályozzák a szexuális és reproduktív funkciókat.”

Bár egyesek szerint ez a kép túl idealisztikus, egy valami egészen világosan következik belőle: az emberi szexualitás jóval komplexebb, mint azt elsőre gondolhatnánk. Ideje, hogy végre jobban körül járjuk az eddig hanyagolt témákat.

Kezdjük azzal, hogy ha van szexuális egészség, akkor kell lennie valamilyen ellentétének is, nemde? Szexuális úton terjedő fertőzésekről már hallhattatok nálunk eleget, de ugyanide tartozik például annak a kérdése, hogy a homoszexualitás betegség-e, hogy a gyakori pornónézés függőségnek tekinthető-e, ahogy az olyan lelki jelenségek is, amik a nemi életben manifesztálódnak, például a vaginizmus – az az eset, amikor a hüvely görcsösen „bezár”, ezzel megakadályozva a behatolást.

egeszsegessex2.jpg

Ezek megítélése folyamatosan változik, ez pedig többek közt annak is köszönhető, hogy bár orvostudomány sok ezer éve létezik, a gyógyítás jó ideig – kultúrától függően legalább részben vagy egészben – az egyházhoz kötődött. Ez valamelyest állandósult képet adott az embereknek az egyes problémákról, s csak az elmúlt néhány száz éves fordulat hozott olyasfajta változást, ami átadta a tudomány képviselői kezébe a gyógyítás mesterségét, s így a betegségek definiálását is. Csakhogy azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyház egyúttal erkölcsi tanok terjesztőjének szerepét is vállalta a gyógyítói mellett, így amint mások kezébe került az egészség-betegség kérdésköre, az az ezzel kapcsolatos erkölcsi megítélésében is változást hozott, általában a társadalmi elvárásoknak megfelelő módon.

Ezzel együtt az utóbbi időben átalakult az emberek hozzáállása a saját egészségük kérdéséhez is, például az internetnek köszönhetően ma már bárki megértheti azt, amit korábban nem magyaráztak el neki részletesen: a test és lélek összefüggéseit. Ám ennek is megvan a hátránya: több álhírrel és tévedéssel is találkozhatunk, mint valaha és ezeket adott esetben nehezebb is megkülönböztetni a valóságtól. Viszont mindezeknek a változásoknak az eredménye az is, hogy egyre jellemzőbben mernek felkeresni az emberek pszichológust vagy pszichiátert a valószínűsíthetően lelki, és nem fiziológiai eredetű szexuális funkciózavarokkal. A most következő cikksorozatunkban igyekszünk majd minél több szexuális egészségre vonatkozó témára kitérni. Reméljük, hogy ezzel a tabuk ledöntésén túl az egyes problémák bátrabb felvállalására is tudunk titeket ösztökélni.

Ha problémát észlelsz a szexuális egészséged terén, ne feledd, nem vagy egyedül! Minden problémához van megfelelő segítség, nemi betegség gyanúja esetén tőlünk is kérdezhetsz, de többi probléma megértésében is igyekszünk majd segítségetekre lenni a következőkben.

Szerző: Csősz Roland