Sztárok miatt több a nemi beteg?

sztar1.jpg

Környezetvédelem, nők jogai, éhezés és antirasszizmus – ezekért a témákért már sikerült kiállniuk a hollywoodi csillagoknak. Közben azonban akadnak olyan témák, amikért szintén nem ártana, ha kiállna valaki végre, mert nem kevés életet menthetnének meg. Mert hiába tudunk olyan sztárokról, akik hajlandók voltak felvállalni betegségüket, ha tényleges kampányolásra gondolunk, akkor Angelina Jolie-n kívül vajon hány embert lehetne még a „tenni akarók” közé sorolni?

És ez a helyzet a nemi betegségekkel is. Mert ha Charlie Sheen nyilatkozik arról, hogy ő bizony HIV pozitív, akkor az nem tragédia lesz, hanem vicc – mert milyen „fantasztikus” élete volt, hogy ennyi nővel sikerült összefeküdnie. Ha másért nem, hát ezért megérte, nem? Vagy ott van Michael Douglas, aki bevallotta, hogy torokrákja valószínűleg HPV fertőzésnek köszönhető. Vajon hányan hallottak róla? Akik olvassák a pletykalapokat, azok biztosan. De el is jutott hozzájuk annak az üzenete, hogy óvatosan a szexszel, mert a felelőtlenség komoly veszélyeket hordoz magában?

sztar2.jpg

És hogy miért nem állnak ki? Hát, mert az emberek fejében máig is a többszáz éves szifilisz ábrázolások és a néhány évtizeddel ezelőtti megbélyegzések élnek az AIDS kapcsán, ami egyébként főleg a melegeket érintette. Ugyan ki akarna ilyen nehéz téma mögé beállni? A gond a kérdéssel annyi csak, hogy épp ennek a gondolkodásnak a megváltoztatását akadályozza meg az, hogy senki nem kezd kampányolni a témában. Bőven akadnak érdekes adatok, amikre egy-egy díjátadó kapcsán fel lehetne hívni a figyelmet.

De van itt még egy akadály: a szex megemlítése tabu az amerikai tévében, legalábbis az olyan műsorokban, amit esetleg kiskorúak is nézhetnek. Viszont, ha az iskolai lövöldözésekről hallhatnak, akkor vajon az őket érintő betegségekről miért ne kaphatnának legalább egy kevés tájékoztatást? A szülők nem foglalkoznak vele, mert az ciki, meg sokszor ők sincsenek tisztában vele, így viszont forrás nélkül marad a most felnővő generáció – mivel az internet is csak arra a kérdésre válaszol, amit feltettek.

Ha rákeres valaki STD vallomásokra – amit sajnos legfeljebb az újonnan diagnosztizáltak szoktak –, rengeteg sztorit találni arról, hogy mennyire lesújtva érezték magukat először, de aztán felépültek, és rájöttek, hogy továbbra is teljes életet élhetnek – akár úgy is, hogy egész életükben betegnek számítanak majd. Nem rövidül jelentősen az életük és attól sem kell feltétlen félniük, hogy megfertőznék partnerüket. Napi pár tabletta, és a gond megoldva. Legalábbis még egy darabig.

A sztárokra még várnunk kell, de az igazi áttörések amúgy is velünk, hétköznapi emberekkel kezdődnek. Tedd meg az első lépést, tájékozódj a témában és végeztess el egy STD szűrést, hogy biztonságban tudd ne csak a saját, de partnered és gyermeked egészségét is.

Szerző: Csősz Roland