A legújabb nemi betegség lehet az agytumor gyógyszere

agytumor1.jpg

Úgy tűnik, a modern kor szelleme, vagyis a folyamatos megújulás elérte a víruskolóniákat is: eddig gyógyítható betegségek válnak gyógyíthatatlanná, és olyan is nemi betegséggé válik, ami korábban nem éppen szexszel terjedt el. Utóbbi veszélyéről már évek óta hallani, de csak idén sorolták az STD-k, azaz szexuális úton terjedő betegségek közé – legalábbis Amerikában. Arról viszont végképp kevés szó esik, hogy ez a vírus lehet egyúttal a kulcs egy igen súlyos betegség kezeléséhez is.

A zika vírus más szóval kóros kisfejűségként is ismeretes, mely sokak szerint (jelenleg) Afrikán túl legfeljebb az amerikai kontinenst és Óceánia szigetvilágát fenyegeti, holott már megjelent Ázsiában és Európában is, egészen pontosan Franciaországban. Tüneteihez a felnőttek körében a láz, kiütés, ízületi- és izomfájdalom, hányás, szem mögötti fájdalom, kötőhártya gyulladás, valamint fejfájás tartozik, de akár Guillain-Barré szindróma okozója is lehet, mely egy, a mozgató idegeket érintő autoimmun betegség. A leghíresebb tünete ezen felül már egy valamivel kisebb populációt, a terhes nőket érinti: ha az anya megfertőződik, az a születendő gyermeknél az ún. kisfejűséghez vezethet.

agytunmor2.jpg

Ami pedig STD jellegét illeti, nagyban hasonlít más nemi betegségekre: vaginálisan, análisan és orálisan is éppúgy átadható, ahogy kiegészítők, pl szexuális játékszerek, vibrátorok közös használatával. Bár a zika nem kizárólag szexuális úton terjed (legfőbb terjesztőjének eddig a szúnyogokat hittük), a spermában jóval tovább megmarad, mint egyéb testnedvekben, így a fertőzési időablak nem lőhető be pontosan. Ami azonban a leginkább hasonlóvá teszi egyéb STD-khez, az az a tény, hogy tünetmentes hordozója is lehet valaki a fertőzésnek, akár úgy, hogy még, vagy akár már nincsenek tünetei. Védekezni szintén a szokásos módon lehetséges ellenük, leginkább óvszerrel.

Védőoltás még nincsen, egyes becslések szerint ehhez még további 10-15 évre lesz szükség.

Addig azonban az az érdekes helyzet állt elő, hogy egereken végzett kísérletek alapján hatékony eszköz lehet az agytumor kezelésének. A ma használt kemoterápiával ugyanis az a legnagyobb baj, hogy az őssejtekből nem öli ki a tumorsejteket, így aztán azok visszatérhetnek. A zika vírus ezzel épp ellentétesen működik: képes végezni a veszélyes tumorőssejtekkel, míg a tumor nagyobb részét érintetlenül hagyja. A gyakorlatban ez embereknél úgy nézne ki, hogy a vírust egyenesen az agyba injektálják, miközben kiműtik a tumort. Mivel természetesen valós a veszélye, hogy a kívántnál nagyobb kárt okozzon a fertőzés, azt már most két módon is gyengítették, hogy a szervezet le tudja győzni, mikor az egészséges sejtekre támadna.

Magyarországon a zika még nem, de sok más fertőzés számít mindennaposnak nem csak a fiatalok, de még a legidősebb korosztály körében. A gond, hogy még csak nem is ismerik a veszélyt. Ha most végigfutod honlapunkat, máris többet tettél az egészségedért!

Szerző: Csősz Roland