Hogyan tartsd be az újévi fogadalmakat?

Tippek és praktikák

szolveszt1.jpg

„Megígérem magamnak, hogy jövőre…” valami más lesz. És aztán mi lesz belőle? Pontosan. De miért nem működik, miért nem elég csak elhatározni valamit? Mi a baj az újévi fogadalmakkal? Lehet, hogy csak másképp kéne csinálni? Esetleg mást, egyszerűbbet kellene megfogadnunk vagy épp pont, hogy érdemes nagyobbat álmodni?

Oké, szóval van egy célod. Ez lehet egy karrierrel, önfejlesztéssel vagy akár egészséggel kapcsolatos vágy. Érzed magadban az ambíciót, és az elhatározás (előszelét), hogy bár eddig egyáltalán nem illett bele az életedbe, most már muszáj lesz beleszuszakolni, és tudod, végre sikerülni is fog! És el is kezded megvalósítani, de aztán két-három hét után ereszteni kezd a lufi, egyre több a kimaradás, és végül abba is hagyod. Ráadásul utána bűntudatod lesz, elkezded hibáztatni magad, hogy miért vagy ilyen béna, hogy miért nem vagy kitartóbb…

Először is hadd áruljak el egy titkot: nem veled van a baj. Nem a kitartásod hiánya miatt nem megy. Senkinek se (vagy csak nagyon keveseknek) menne így. Pusztán csak annyiról van szó, hogy elfelejtesz pár alapszabályt, de még valószínűbb, hogy nem is hallottál róla.

szilveszt3.jpg

Ráadásul a fontos változásokhoz nem feltétlen kell nagy erőfeszítést is tenned. Már egyetlen hívás is elegendő a legszimpatikusabb rendelőnek, hogy elvégeztess egy fogászati, tüdő-, méhnyakrák vagy netalántán nemi betegség szűrést, és egész évre letudtad az egészet, rengeteget téve saját egészséged megőrzése, akár javulása érdekében. Vagy azt is megfogadhatod, hogy minden nap eszel eggyel több gyümölcsöt. A pláne mindebben, hogy ez igenis célod, csak legfeljebb még te se tudtad.

Viszont a gyümölcsevéshez hasonló, hosszabban kivitelezhető terveknél általában már elakadnak az emberek. Elég azonban néhány trükk, és a „nagy falat” egy pillanat alatt emészthetővé válik. Például tudtad-e, hogy egymás után 30 napig kell folyamatosan csinálnod valamit ahhoz, hogy az elkezdjen rutinná válni? És nem, ekkor még nem lesz „ezer éve ezt csinálom” érzésed, ekkor még csak elkezd hozzászokni az elméd és az időbeosztásod ahhoz, hogy itt valami szokatlan, valami új dolog zajlik. Felszabadító érzés nem csúcsteljesítményt nyújtani azonnal, nemde?

Vagy mondjuk korán szeretnél felkelni? Találd ki, hogy pontosan mikor, utána figyeld meg, hogy mostanában mikor kelsz, és a percbeli különbséget oszd el 30-cal. Ha ez mondjuk 7 perc, akkor minden nap állítsd ennyivel korábbra az ébresztőd. Ez még nem fog leterhelni, de a lehetetlennek tűnő feladatot meglehetősen leegyszerűsíti. És itt még mindig csak annyi történik, hogy elkezdesz beállni valamire, ezután továbbra is rajtad áll, hogy tartod-e magad hozzá. Fegyelmezetten, legalább további harminc napig.

szilveszt2.jpg

Hogy hogyan tartsd magad hozzá? Hagyj magadnak hibázási lehetőséget! Igen, komolyan. Ezt valahogy egyetlen fogadalomban se hallottam még, pedig nagyon is fontos, hogy ne a saját őrmestered légy. Viszont hadd biggyesszek hozzá egy kis kiegészítést is: ha hibázol, azzal önmagad ellen teszel. Ezt persze te nem érzed meg, hiszen te a komfortzónádban maradsz akkor, mikor nem végzed el a teendődet, mindössze a bűntudatod szól róla. Büntesd meg hát magad. Nyilván ne korbáccsal, legyen egy előre kitalált módod rá. Semmiképp se tedd ezt megvonással, inkább válassz valami nem kívánatos, de elvégzendő feladatot, pl. WC pucolás, a kert rendbetétele stb. Olyat válassz, amivel továbbra is előrébb, és nem hátrább kerülsz. Találd ki, hogy hány ilyen kihagyást engedsz meg magadnak X időközönként (pl. hetente egy belefér?), de minden esetben tartsd meg a büntetést is.

És ha ez megy, akkor már nem lesz nehéz meg is jutalmaznod magad! Bizony, ez még egy olyan dolog, amit sokan elfelejtenek. A cél önmagában nem feltétlen jutalom, lehet az egyszerűen csak szükséges is. Válassz ki magadnak olyan jutalmat – lehet az egy drágább dolog megvétele, vagy egy teljes nap offline, egyedül –, amitől jobban érzed magad, de ritkán engeded azt meg magadnak. És ne csak a végére, de akár a fejlődési utad feléhez is tehetsz egy ilyen mérföldkövet, még ha kisebbet is, hogy a végére maradjon a legnagyobb öröm.

Ám a lényeg nem is ez, hanem hogy válassz okosan: olyan újítás mellett dönts, ami valóban különleges, és amit valóban Te akarsz. Ne próbálj „ésszerű célokat” kitűzni, hanem légy nagyravágyó, és aztán építsd fel magadnak – a korai ébredéshez hasonló módszerrel – azt, hogy hogyan éred el a valóban megálmodott állapotot.

Ha ezt a négy tippet betartod, akkor nem csak Szilveszterkor, de az év bármely napján megvalósíthatóvá teheted bármilyen vágyadat. S mikor eljön az év vége, érdemes leülni egy tea társaságában, és végiggondolni, merre is sodortak az elmúlt hónapok, tényleg ott vagy-e, ahol szeretnél tartani?

A Stop STD! kampány minden tagja nevében kívánjuk, hogy jövőre találkozzatok még több érdekes emberrel, ismerjetek meg még több helyet, éljetek át sok-sok izgalmat, bontakozzon ki még jobban szerelmetek, és mindeközben ne felejtsetek el mindig magatoknál tartani egy csomag óvszert!

Szerző: Csősz Roland